Közélet

A magyarok zöme nem adna szavazati jogot azoknak, akik nem itt fizetik az adót

Csak a Fidesz-KDNP támogatóinak többsége gondolja úgy, hogy a határon túli magyarok akkor is szavazhassanak, ha nem fizetnek adót Magyarországon. Az összes megkérdezettnek 76 százaléka ezzel ellentétes véleményen van – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb kutatásából, amit az ATV-nek készítettek.

A Jobbik támogatóinak is csupán 15 százaléka osztja azt a véleményt, a baloldali-liberális pártok támogatóinak 92 százaléka szintén azon a véleményen van, hogy ne szavazhassanak a határon túli magyarok, ha nem fizetnek adót Magyarországon.

Az összes megkérdezetteknek csak a 6 százaléka gondolja úgy, hogy a szavazati jog járul hozzá a legjobban a határon túli magyarok érdekeiknek érvényesüléséhez. A legtöbben ezen az állásponton a Fidesz-KDNP támogatói között vannak (26%), a Jobbik-támogatóinak körében csupán 3 százalék ez utóbbi véleményt osztók aránya.

Az összes megkérdezettek esetében éppúgy, mint az egyes pártok támogatói, illetve pártot nem választók körében többségi volt az a vélemény, hogy a határon túli szavazatok a legutóbbi választásokon a Fidesz-KDNP-nek kedveztek. Utóbbiak 34%-a viszont úgy gondolja, hogy azok egyik pártnak sem kedveztek.

Az IDEA Intézet kutatásának adatait 2017. november 25-28. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő megkérdezésével.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik