Közélet

A gyógyszergyártás húzza fel az innovációs mutatóinkat

A gyógyszeripar exportbevétele 2016-ban 902 milliárd forint volt, kutatás-fejlesztésre pedig csaknem 55 milliárd forintot költöttek - írja pénteki számában a Világgazdaság a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) adataira hivatkozva.

Az ágazat külgazdasági erejét bizonyítja, hogy a gyógyszeriparban egy foglalkoztatottra 26,6 millió külkereskedelmi többlet jut – ez csaknem háromszorosa a járműipar (9,9 millió forint fejenként) és a gépgyártás (9,2 millió forint/fő) többletének.

Ez a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat: a szektor teljes kutatás-fejlesztési kiadása 2016-ban 54,8 milliárd forintot tett ki, ebből 46,1 milliárd forint volt a közvetlen kiadás, 8,7 milliárd forint pedig a fejlesztésekkel kapcsolatos beruházás

– közölte Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke.

Ez 13,8 százalékkal meghaladja a járműipar 43,6 milliárdos kutatási-fejlesztési kiadásait.

A gyógyszeripar 18 ezer foglalkoztatottja közül több mint kétezren (12 százalék) dolgoznak a kutatás-fejlesztés területén, ami többszöröse a nemzetgazdasági átlagnak (1,8 százalék). A gyógyszergyártás folyó áron 442 milliárd forint bruttó hozzáadott értéket állított elő 2016-ban, ami a teljes országos érték 1,5 százaléka. A kutatás-fejlesztés területén tavaly közel negyven bejegyzett szabadalom és kétszáz új forgalomba hozatali engedély jelent meg.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik