Közélet

Csak annyi a különbség, hogy nálunk nem száműzik a nem szimpatikus figurákat Szibériába

Tíz éve, amikor vizsgálták a magyar elit születését, azt találták, hogy nem a pártelit váltotta át gazdaságira a politikai hatalmát, és csak egyetlen ország volt a térségben akkor, ahol a meggazdagodás döntően a politikától függött, mégpedig Oroszországban.

Most úgy érzem, az utóbbi tíz évben felsorakoztunk Oroszország mögé. Annyiban más a helyzet, hogy a politikának nem szimpatikus elemeket nálunk nem száműzik Szibériába, vagy nem kényszerítik emigrációba

nyilatkozta Kolosi Tamás, milliárdos üzletember, a Tárki elnöke a HVG-nek adott interjúban.

Ha Magyarországon a klientúrába tartozó személynek megtetszik egy jól menő vállalkozás, azt igyekszik megszerezni. No nem nyílt erőszakkal, hanem jogalkotási segítséggel és anyagi mankóval megtámogatva kivásárlással – ez az elmúlt néhány év elterjedt gyakorlata Kolosi elmondása szerint.

A Fidesz most Simicska Lajos tervét valósítja meg, csak épp Simicska nélkül: bő tíz éve az akkor még Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Simicska találta ki, hogy csúszópénzek helyett várásoljanak fel és lássanak el állami, önkormányzati megrendelésekkel nyereséges cégeket, mondja a Tárki elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik