Közélet

Nyoma sincs a szikszói tudásközpontnak

Hiába jelentette be két és fél évvel ezelőtt Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő, hogy Szikszón tudásközpont fog épülni, a Magyar Narancs szerint semmi sem történt azóta. A lap munkatársai a helyszínen járva épületek helyett csak egy gazzal benőtt, jóformán üres.

A tudásközpont ötletgazdája az Exerlon Technológiai Tudásközpont Nonprofit Kft. volt, akik a Darányi Ignác Terv forrásaiból 42,5 millió forintot kaptak a megvalósításra. A cég tulajdonosa és egyik ügyvezetője, Ungár János arról beszélt, hogy a központban majd lesz napelemes rendszer, biomassza- és hőszivattyús rendszer, és bemutatja majd ezek hasznosítását önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, egyetemistáknak. Az Exerlonban részesedése van még Ungár Bencének, aki korábban résztulajdonosa volt a jelenleg a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában álló IBC-Projekt Gazdasági Tanácsadó Kft.-ben.

Ungár János a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, hogy végül csak 38 millió forintot kaptak, ehhez tettek hozzá 20 millió forint önrészt, amelyből megvették a telket és ebből költöttek az épületre is. Ez utóbbi a lap szerint elhagyatott állapotban van, a tetején ugyan van napelem, de kétséges, hogy működnek-e. Az ügyvezető szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azt mondta, hogy a fejlesztés két ütemben zajlik majd. Az elsőn sikerrel szerepeltek, a másodikat viszont nem írták ki. Később az Exerlon pályázatot írt ki, hogy más cégek vegyék át a projektet, állítólag nemrég meg is állapodtak eggyel.

A Magyar Narancs talált egy másik becsődölt projektet is Szikszón. A Borsod Munkaruha Kft. 78,9 millió forintot kapott arra, hogy új gyártócsarnokot és telephelyet alakítson ki. Vállalták, hogy hozzátesznek 52,7 millió forint önrészt, de végül a támogatást minisztériumi engedéllyel átadták a Syoss Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek. Az összesen 131 millió forintos beruházás telephelyén most egy üres épület áll, a Syoss ellen pedig 2016 óta öt, azóta lezárult végrehajtást kezdeményezett a NAV.

Kiemelt kép: Mengyi Roland/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik