Közélet

Pittella: az nem megy, hogy Orbán csak kivenni akar az unióból

Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának olasz vezetője szerint nem a magyar nép, hanem a magyar kormány a felelős, amiért megbuktatott egy 160 ezer menedékkérő áthelyezésére vonatkozó tervet.

Pittella az M1-nek adott interjújában felidézte: Olaszország több ezer bevándorlót, menekültet fogadott be anélkül, hogy bizonyos európai országok részéről a szükséges szolidaritásban részesült volna. Ezek a kormányok, mint a magyar kormány, nem voltak hajlandók ezer menekültet befogadni.

Kiemelte: ahogy az olaszok szolidárisak a magyarokkal, amikor a strukturális alapok megítéléséről van szó, a magyar kormánynak ugyanúgy szolidaritást kell vállalnia Olaszországgal a menedékkérők bizonyos hányadának megosztásában. „Nem arról van szó, hogy menedékkérők százezrei kerülnének át Magyarországra” – mondta, hanem arról, hogy „kis kvótákra felosztva” kerülnének mind a 27 európai országba. Mindenben helye van a vitának, kivéve, ha a parlament és a tanács megegyezésre jut valamiben, annak kötelezőnek kell lennie, különben „komolytalan az egész” – mondta a szociáldemokrata politikus.

Gianni Pittella kitért arra is: tisztában van azzal, hogy az olasz, a francia és a német hagyományok nagyon különböznek a magyar, a lengyel vagy a szlovák hagyományoktól, ezért nem mondja, hogy Magyarországnak ki kell tárnia a kapuit és be kell fogadnia százezer menedékkérőt, csupán kis léptékű, akár szimbolikus kvótáról beszél. Kiemelte, Orbán Viktor miniszterelnök nem mondhatja azt, „én az Európai Unióból kiveszem, amit akarok”, aztán amikor adni kellene valamit az EU-nak, arra nem hajlandó. Megjegyezte: senki sem kéri Orbántól, hogy megnyissa a kapukat „boldog-boldogtalan előtt”, ha ő ilyet állít a magyar állampolgároknak, akkor hazugságot állít – mondta a frakcióvezető.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sergio Barrenechea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik