Közélet

Robbanószerkezetet találtak egy német karácsonyi vásárban

Robbanószerkezetet találtak pénteken egy karácsonyi vásáron a németországi Potsdamban.

A Berlin melletti város rendőrségének tájékoztatása szerint a tűzszerészek úgynevezett nemkonvencionális robbanószerkezetet találtak a Potsdam központjában működő szabadtéri adventi vásáron.

Az Independent azt írja, hogy a rendőrség megerősítette, hogy hatástalanították a bombát.

A rendőrség elrendelte a környék kiürítését és lezárását.

A Potsdamer Neueste Nachrichten című helyi lap értesülése szerint a szerkezet egy 40-szer 50 centiméter méretű postai küldeményben van, amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek.

A brandenburgi belügyminiszter, Karl-Heinz Schröter később közölte: a csomag röntgenkészülékkel történt átvilágítása során szögeket és porszerű anyagot találtak, ugyanakkor  – mint fogalmazott –  egyelőre nem világos, hogy valódi robbanószerkezetről vagy csak utánzatról van szó. A nyomozásnak még nagyon az elején járunk – tette hozzá.

Schröter szerint a csomagban robbanószer helyett lehetett akár gipsz vagy egy más veszélytelen por is, míg a szögek egy konzervdobozhoz hasonló fémedényben voltak. Mint mondta, most vizsgálják annak lehetőségét, hogy más helyre is szállítottak ilyen csomagokat. Hangsúlyozta:

korai még arról beszélni, hogy merényletet terveztek volna a karácsonyi vásár ellen, ugyanis a gyógyszertár is lehetett a célpont.

A gyógyszertár környékét százméteres körzetben lezárták a hatóságok.

(MTI, kiemelt kép: Europress / AFP PHOTO / dpa / Julian Stähle / Germany OUT)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik