Közélet

Putyin jövőre is Orbánt akarja

Magyarország függősége Moszkvától már a posztszovjet térség államait jellemző szintre nőtt.

A Népszava foglalja össze a Political Capital és a Friedrich Ebert Stiftung közös tanulmányát, amely szerint a magyar kormány ugyan bagatellizálja az orosz befolyást, de a függősége egyre inkább hasonlatos a posztszovjet államokéhoz.

Oroszország éppen háborút vív a fejünk felett
Attól, hogy a kormány úgy tesz, mintha mi sem történne, Oroszország információs háborút hirdetett, kérdés, hogy a Putyin-rezsim vagy a Nyugat képes-e győzni végül.

Politikai, gazdasági függésük miatt a kelet-közép- európai államok a „meghekkelt” nyugatiaknál (USA, Németország) is kiszolgáltatottabbak.

Putyin Oroszországa azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az információs fegyver alkalmazásával az oroszbarát politikusokat, köztük Orbán Viktort, vagy Heinz-Christian Strachét szeretne a hatalomban. Számára egy Kreml-barát uniós politikai blokk a krími agresszió elfogadtatása és a szankciók feloldása miatt fontos.

Orbán a legjobb eszköz Putyinnak a káoszteremtéshez
Nem véletlen, hogy az orosz elnök ilyen gyakori vendég lett hazánkban, de hiába várja a magyar kormány tárt karokkal, Putyin csak használja Magyarországot.

Bár a magyarok politikailag és kulturálisan is kiemelkedően Nyugat-orientáltak, de ez változik, Oroszország egyre vonzóbb a kormányzati propaganda hatására.

A nyugati tapasztalatok alapján ugyanakkor az orosz beavatkozás megállítható, ha a megfelelő politikai akarathoz titkosszolgálati, büntetőjogi, törvényhozási és médiareakció társul. A „keleti nyitáshoz” kapcsolódó korrupciós botrányok továbbra is tág teret adnak a kormány narratíváját kikezdő ellenzéki kommunikációnak és politikai lépéseknek.

A lap szerint a két intézet zártkörű workshopot tartott a témával foglalkozó politikusokkal az orosz dezinformációs tevékenységről, különös tekintettel a kampányra. Az oroszbarát média (a kormánykommunikációra rezonálva) három fő érvet használ: az ellenzék kudarcra van ítélve, bűnöző és a jelenlegi hatalommal szemben, nemzetáruló politikai aktivitást folytat.

Jövő év elején újra találkozhat Orbán Putyinnal
Trumppal viszont egyelőre nem egyeztet személyesen a miniszterelnök.

 

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik