Közélet

Állami tízmilliókból nyílik Kerényi pitypangja

Akinek ez nem tetszik, annak sorry – mondta a miniszterelnöki megbízott.

Amilyen nagy vihart kavart indulásakor, olyan csendben létezik most a Magyar Krónika című folyóirat, ami idén 50 millió forint állami támogatást kapott. A szerkesztőbizottság elnöke, Kerényi Imre, aki egyben tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok elvégzésével foglalkozó miniszterelnöki megbízott, a Zoomnak azt mondta:

A parasztlázadás azért tört ki, mert egyáltalán létrejött egy ilyen kezdeményezés.

Szerinte az őket kritizálók meg akarták törni a „másik oldal szellemi próbálkozását”, de ezzel nem törődtek és „lett lap, amelynek ereje abban áll, hogy létezik”.

Akinek ez nem tetszik, annak sorry

– tette hozzá Kerényi, aki azt is elárulta: a lapban ő mondja ki a „végső igeneket és a nemeket”, olyan, mint a tulajdonos. Figyel arra, hogy „tilos köpködni az ellenfelet, és főleg a saját oldalt”, „ez a lap még soha senkiről rosszat nem mondott”. Hozzátette: „azok, akik nem így gondolkodnak, menjenek más helyekre, publikáljanak ballib lapokban”.

Bencsik Gábor főszerkesztő azt mondta, céljuk, hogy „korrektül bemutassák, hogyan működik ez az ország”, „egy sikeres Magyarországot ábrázoljanak”. Politizálni nem szeretnének, azzal együtt sem, hogy Orbán Viktornak több írása megjelent már a lapban.

MTI / Máthé Zoltán

Elárulták: tízezer példányban nyomják a lapot, ebből kétezret értékesítenek újságosstandokon és előfizetőknek. Hétezret közintézményekhez, polgármesteri hivatalokba, állami hivatalokba, középiskolai és közkönyvtárakba juttatnak el, és ezer körül alakul a remittenda.

A kiadócég egyedüli tulajdonosa Bencsik, a Magyar Krónika Lapkiadó Kft. tavaly 40 millió forintos árbevétel mellett 24 millió forint adózás utáni veszteséggel zárt. A főszerkesztő elismerte, hogy közpénzből finanszírozzák a lapot:

Ez egy kormányt támogató lap és ez visszafelé is igaz

– mondta.

A Zoom felidézi: a 2014-es indulást követő első három lapszámot a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány finanszírozta 30 millió forinttal. A Magyar Nemzeti Bank PAGEO alapítványa 2015-ben 30 milliót, tavaly tízmilliót juttatott a lapnak. Az állami MVM-től 2016-ban tízmilliót kaptak, a Szerencsejáték Zrt-től 11 millió forintot, a Magyar Posta pedig egy postatörténeti cikksorozatot szponzorált 10 millió forinttal.  Mostani legnagyobb forrásuk a kormány által tavaly decemberben, a vidéki sajtó támogatására létrehozott alap, ebből idén ötvenmilliót kaptak, és ígéretet hasonló összegre jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik