Közélet

Zaklatás: etikai kódex kellene a képviselőknek

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 30. 10:27

Először nyílt levelet, most határozati javaslatot írt Szelényi Zsuzsa.

Az elmúlt időszak zaklatási botrányaira reagálva korábban nyílt levélben fordult a házelnökhöz Szelényi Zsuzsanna. Azt javasolta Kövér Lászlónak, hogy az Országgyűlés készítsen saját etikai kódexet és állítson fel egy független intézményt, amely segít megelőzni a szexuális erőszak és zaklatás, a szexizmus minden formáját.

A független képviselő jelezte, hogy a kódex szabályait később minden magyar közintézményre ki lehetne terjeszteni, mert nemzetközi minták alapján világossá tenné, mi a szexuális zaklatás, mi elfogadhatatlan az Országgyűlés intézményeiben, kikhez fordulhat a sértett.

Akkor – az egykor szintén fideszes – Szelényi Zsuzsa reményét fejezte ki, hogy mostani politikai nézetkülönbségeik ellenére több szempontból is hasonlóan gondolkodnak erről Kövér Lászlóval, ugyanolyan fontosnak tartják a közélet erkölcsi tisztaságát is.

A független képviselő emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szexuális zaklatások ügyében úgy fogalmazott, hogy minden olyan akciónak van helye, melynek az a célja, hogy a tisztelet kultúrája erősödjön. márpedig a közelmúlt eseményei rávilágítottak, valamiként szinte mindenki érintett a munkahelyi szexuális zaklatásban, az etikai kódex éppen ezért beleillik a kormányfő gondolatmenetébe is, hiszen az emberi méltóságot védi.

Szelényi Zsuzsa most a nyílt levél alapján benyújtott egy határozati javaslatot. A

Munkahelyi zaklatás elleni fellépés eljárásrendjének bevezetése a Magyar Országgyűlésben

címmel. Az Országgyűlés azzal elítélné az erőszak minden formáját, a szóbeli megalázástól kezdve a szexuális zaklatáson át a durva fizikai erőszakig.

Varsó, 2016. augusztus 26.
Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja lengyel hivatali partnere, Beata Szydlo a visegrádi országok (V4) csúcstalálkozója elõtt Varsóban 2016. augusztus 26-án. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfõi az Európai Unió jövõjérõl tárgyalnak a lengyel fõvárosban Angela Merkel német kancellár részvételével. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)
Randevúznának velem? - kérdezte Orbán újságírónőktől
A Magyar Nemzet munkatársai csak szerették volna tudni, hogy mi a véleménye egy szexuális zaklatásról kampányról.

A Magyar Országgyűlés munkájával kapcsolatban a szexuális és pszichológiai zaklatás
minden formája legyen tiltott, olyan viselkedésként, mely sérti a nők és férfiak méltóságát.

A kötelező erejű etikai kódex megteremtené a szabályokat, amelyek mentén az Országgyűlésben az emberi méltóság megsértésére irányuló eseteket, különösen a szexuális zaklatásokat, egységes és objektív szakmai módon, az áldozatot védő eljárásrend alapján, felderítik.

Az etikai kódex elkészítéséhez eseti bizottság állna fel. A szabályozást – az Országgyűlésben történő bevezetése után egy évvel – minden magyar közintézményre kiterjesztenék.

Szelényi Zsuzsa általános indoklásában most – az Európai Parlament állásfoglalására hivatkozva – azt írta, hogy szexuális zaklatás széles átszővi a társadalmat, és

a politika világa sem mentes a hatalommal visszaélő szexuális zaklatóktól,

ezért itt az ideje, hogy a kormány – a szolidaritás szükséges kifejezésén túl – érdemben tegyen valamit az ilyen esetek megelőzéséért és életszerű, hatékony intézményesített formában biztosítsa a közélet erkölcsi tisztaságát és annak minden tagját megillető tisztességes bánásmódot.

Megrendítő kisfilmmel hívja fel a figyelmet a családon belüli erőszakra Szelényi Zsuzsa
Az arcát nem vállaló nőt gyermekkorában egy évtizeden keresztül erőszakolta az apja.
nie.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.