Közélet

Zaklatás: etikai kódex kellene a képviselőknek

Először nyílt levelet, most határozati javaslatot írt Szelényi Zsuzsa.

Az elmúlt időszak zaklatási botrányaira reagálva korábban nyílt levélben fordult a házelnökhöz Szelényi Zsuzsanna. Azt javasolta Kövér Lászlónak, hogy az Országgyűlés készítsen saját etikai kódexet és állítson fel egy független intézményt, amely segít megelőzni a szexuális erőszak és zaklatás, a szexizmus minden formáját.

A független képviselő jelezte, hogy a kódex szabályait később minden magyar közintézményre ki lehetne terjeszteni, mert nemzetközi minták alapján világossá tenné, mi a szexuális zaklatás, mi elfogadhatatlan az Országgyűlés intézményeiben, kikhez fordulhat a sértett.

Akkor – az egykor szintén fideszes – Szelényi Zsuzsa reményét fejezte ki, hogy mostani politikai nézetkülönbségeik ellenére több szempontból is hasonlóan gondolkodnak erről Kövér Lászlóval, ugyanolyan fontosnak tartják a közélet erkölcsi tisztaságát is.

A független képviselő emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szexuális zaklatások ügyében úgy fogalmazott, hogy minden olyan akciónak van helye, melynek az a célja, hogy a tisztelet kultúrája erősödjön. márpedig a közelmúlt eseményei rávilágítottak, valamiként szinte mindenki érintett a munkahelyi szexuális zaklatásban, az etikai kódex éppen ezért beleillik a kormányfő gondolatmenetébe is, hiszen az emberi méltóságot védi.

Szelényi Zsuzsa most a nyílt levél alapján benyújtott egy határozati javaslatot. A

Munkahelyi zaklatás elleni fellépés eljárásrendjének bevezetése a Magyar Országgyűlésben

címmel. Az Országgyűlés azzal elítélné az erőszak minden formáját, a szóbeli megalázástól kezdve a szexuális zaklatáson át a durva fizikai erőszakig.

Randevúznának velem? - kérdezte Orbán újságírónőktől
A Magyar Nemzet munkatársai csak szerették volna tudni, hogy mi a véleménye egy szexuális zaklatásról kampányról.

A Magyar Országgyűlés munkájával kapcsolatban a szexuális és pszichológiai zaklatás
minden formája legyen tiltott, olyan viselkedésként, mely sérti a nők és férfiak méltóságát.

A kötelező erejű etikai kódex megteremtené a szabályokat, amelyek mentén az Országgyűlésben az emberi méltóság megsértésére irányuló eseteket, különösen a szexuális zaklatásokat, egységes és objektív szakmai módon, az áldozatot védő eljárásrend alapján, felderítik.

Az etikai kódex elkészítéséhez eseti bizottság állna fel. A szabályozást – az Országgyűlésben történő bevezetése után egy évvel – minden magyar közintézményre kiterjesztenék.

Szelényi Zsuzsa általános indoklásában most – az Európai Parlament állásfoglalására hivatkozva – azt írta, hogy szexuális zaklatás széles átszővi a társadalmat, és

a politika világa sem mentes a hatalommal visszaélő szexuális zaklatóktól,

ezért itt az ideje, hogy a kormány – a szolidaritás szükséges kifejezésén túl – érdemben tegyen valamit az ilyen esetek megelőzéséért és életszerű, hatékony intézményesített formában biztosítsa a közélet erkölcsi tisztaságát és annak minden tagját megillető tisztességes bánásmódot.

Megrendítő kisfilmmel hívja fel a figyelmet a családon belüli erőszakra Szelényi Zsuzsa
Az arcát nem vállaló nőt gyermekkorában egy évtizeden keresztül erőszakolta az apja.
nie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik