Közélet
Abidjan, 2017. november 29.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Pelonomi Venson-Moitoi botswanai külügyminiszter (j), valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója az Európai Unió és Afrikai Unió ötödik csúcstalálkozóján Abidjanban 2017. november 30-án.
MTI Fotó: KKM

Szijjártó a bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlását találta Afrikában

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 11. 30. 12:12

Szijjártó Péter külügyminiszter éppen az elefántcsontparti Abidjanban vesz részt az EU-Afrika csúcstalálkozón , ahonnan hazatelefonált az MTI-nek és azt mondta a telefonba, hogy:

Az illegális bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlással rendelkezik Afrikában, és az ezt bátorító, bíztató uniós, brüsszeli politika teljes zsákutca, amely veszélyezteti Európa biztonságát.  

A külügyminiszter nem részletezte, hogy mivel szembesült a Ghánai-öböl partján fekvő országban, ami miatt úgy érezte, rögvest közölnie kell vészjósló mondatait a nemzeti hírügynökséggel.

Főleg úgy, hogy ugyan van tárgyalás arról az EU-ban, hogy milyen bevándorlási szisztéma pótolja a jövőben az összeomlott dublini rendszert, de például sem felső korlát nélküli kvótákat, sem semmiféle, csak a kormány kampányában létező Soros-tervet nem szavaztak meg Brüsszelben, hiába állítja az ellenkezőjét a kormány.

Sőt, éppen arról van szó, hogy miként lehetne például afrikai országokat segíteni úgy, hogy ne induljanak meg nagy tömegek Európa felé. Erről beszélt például az Európai Zöldek társelnöke, Philippe Lamberts is nekünk adott interjújában.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Philippe Lamberts: Orbán Viktort sem szabad démonizálni
Az Európai Zöld Párt társelnöke, frakcióvezetője szerint széteshet az EU, a korábbi tagállamok pedig Putyin és Erdogan bábjai lehetnek.

Egyébként Szijjártó Péter is ilyesmit fogalmazott meg az MTI-nek:

Többen megerősítették, hogy három pont köré kell szervezni Afrika és Európa együttműködését a migráció megfékezése érdekében; az elvándorlás bátorítása helyett határvédelmi segítséget kell nyújtani, gazdasági fejlesztési támogatást kell folyósítani, és ösztöndíjprogramokat kell biztosítani az afrikai országoknak.

Nehéz a külügyminiszter nyilatkozatából kibogarászni, hogy akkor most Magyarország védi-e egyedül Európát, vagy éppen egyetértés van az EU-tagállamok és az afrikai országok között, mert két egymásnak teljesen ellentmondó mondatot sikerült kis szünettel mondania a tárcavezetőnek. Talán valami olyasmit akarhatott közölni, hogy nem lehet egyszerre bevándorlókat fogadni és Afrikai országoknak segítséget nyújtani, mert a kettő kioltja egymást? Rejtély.

Szijjártó Pétert egyébként fogadta az elefántcsontparti miniszterelnök is, illetve találkozott egy sor ország (Egyiptom, Líbia, Ghána, Sierra Leone, a Seychelles-szigetek, Botswana és Niger) külügyminiszterével. A találkozókat úgy summázta a magyar külügyminiszter, hogy „több ország osztja a magyar álláspontot, és készséget mutat az együttműködésre. Biztonsági okokból az afrikai országoknak sem érdekük, hogy tömegek áramoljanak ellenőrizetlenül keresztül a kontinensen, és az is ellentétes az érdekeikkel, ha a legjobb munkaerő jelentős része távozik, ami gazdasági problémákat okozhat, s ezáltal továbbösztönzi a migrációt.”

Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Pelonomi Venson-Moitoi botswanai külügyminiszter, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója az Európai Unió és Afrikai Unió ötödik csúcstalálkozóján Abidjanban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.