Közélet

Poloskát talált a lakásában a román belügyminiszter

Egy fali telefoncsatlakozó mögé rejtett, lehallgatókészüléket talált bukaresti bérelt lakásában Carmen Dan román belügyminiszter – közölte csütörtökön a román média, a politikus egy előző esti bejelentésére alapozva.

A miniszter elmondása szerint azért hozta nyilvánosságra az esetet, mert tagja a legfelsőbb védelmi tanácsnak, ezért hozzáférése van a legszigorúbban őrzött államtitkokhoz, így a magánlaksértés esetében nemzetbiztonsági kockázatnak tekinthető. A tárcavezető kihívta a rendőrséget, az ügyben a legfelsőbb ügyészség indított bűnvádi eljárást ismeretlen tettes ellen.

Ovidiu Marincea, a Román Hírszerző Szolgálat szóvivője cáfolta, hogy a hírszerzésnek bármilyen köze lenne a miniszter lakásán felfedezett szerkezethez, hozzátéve, hogy egy olcsó, internetről megrendelhető készülékről van szó. Szerinte ilyet sem a hazai, sem a külföldi hírszerző szolgálatok nem használnak, ezért feltételezhető, hogy azt egy magánszervezet szerelte be.

A belügyminiszter lakásán talált lehallgatókészülék a szociáldemokrata kormánypárt azon állítását is igazolhatja, hogy Romániában egy „obskúrus háttérhatalom képviselői” próbálják zsarolással, megfélemlítéssel félreállítani az ország demokratikus választásokon felhatalmazott vezetőit.

Kiemelt kép: Mihai Tudose szociáldemokrata román miniszterelnök-jelölt kormányáról tartott szavazásra készül a parlament alsóháza Bukarestben 2017. június 29-én. (MTI/EPA/Bogdan Cristel)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik