Közélet

4 milliárdot szán árvízvédelemre a főváros

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 30. 18:24

Négymilliárd forintból valósulhat meg a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének keretében az Aranyhegyi-patak és a pünkösdfürdői védvonalszakasz fejlesztése – derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből.

A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyezett – a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett – javaslat szerint a két védvonalszakasz 2018-ban és 2019-ben megvalósuló fejlesztéséhez szükséges négymilliárd forintot a főváros saját forrásból előlegezi meg, amit majd a későbbiekben a csillaghegyi öblözet teljes árvízvédelmére vonatkozó támogatásból visszapótolnak a fővárosi költségvetésbe.

A Fővárosi Közgyűlés október 25-én döntött arról, hogy a csillaghegyi öblözet egészének árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény keretében külön projektként az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak mentén valósuljon meg az árvízvédelem.

A testület akkor döntött arról is, hogy a patakok esetében folytassák le a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást, míg a Dunával párhuzamos – római-parti – védműről mint második ütemben megvalósuló létesítmény fejlesztéséről, annak pontos nyomvonalának kijelölését követően, később határoznak.

Az előterjesztéshez mellékelt engedélyokiratban jelezték, hogy a Barát-patak mentén húzódó létesítmény tekintetében egyes nyitott tulajdonjogi kérdések késleltetik az engedélyezést, így a feladat részeként csak az Aranyhegyi-patakot és a pünkösdfürdői töltést érintő beruházás valósul meg.

A pünkösdfürdői védvonalszakaszra tervezett fejlesztés – a felelős tervező nyilatkozata szerint – nem determinálja a római-parti szakasz nyomvonalát.

Mint olvasható, a fejlesztések műszaki tartalma december közepére várható vízjogi létesítési engedély kiadásával véglegessé válik. Tekintettel arra, hogy az engedélyek végrehajthatóak lesznek, a műszaki tartalom nem kérdéses, továbbá az árvízvédelem megoldását mind az érintett lakosság, mind a civilek sürgetik, a közbeszerzés és megvalósítás elindulhat.

Az előterjesztésben foglaltak szerint az Aranyhegyi-patak menti teljes védvonal hossza hozzávetőleg 2 kilométer, a Pünkösdfürdői töltés menti, amely a Barát-patak torkolati szelvényétől a Római-part vonaláig tart, hozzávetőleg 1,7 kilométer.

A projektek tervezett költségvetése szerint a kivitelezés költségei nettó 2,9 milliárd forintra rúgnak.

Az előterjesztésben emlékeztettek, a III. kerület az Aranyhegyi-patak, Szentendrei út és Barát-patak által határolt része a főváros árvízvédelmi szempontból legkitettebb területe.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.