Közélet
Budapest, 2017. április 5.
Munkások szakasz a Budapest-Esztergom vasútvonal Rákosrendezõ-Újpest szakaszának felújításán a Vasútmúzeum megállónál 2017. április 5-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Titkolni próbálják, de a balatoni gigaberuházásnál is feltűnik Orbán apjának cége

24.hu
24.hu

2017. 11. 29. 07:12

Az ország egyik legnagyobb jelenlegi építkezésében, a dél-balatoni vasútfelújítási projektben is megjelenik beszállítóként Orbán Viktor apjának bányászati cége – írja a Direkt36, amely több, az építkezésben résztvevő forrástól értesült erről.

A több mint 72 milliárd forintba kerülő dél-balatoni vasútfelújítás helyszínén több dolgozó is közölte, hogy a projekthez felhasznált építőanyagok egy részét az Orbán Viktor apjának többségi tulajdonában álló gánti bányacégtől szállítják. A Direkt36 az információk birtokában arra kérte a beruházást vezető céget, hogy tájékoztasson az építőanyagok eredetéről, és erre kezdetben nyitott is volt a kivitelező.

Amikor viszont az Orbán családhoz kötődő építőanyagokról tettek fel kérdést, hirtelen megváltozott a cég hozzáállása: üzleti titokra hivatkozva mégis megtagadta a válaszadást, és nem is reagált semmilyen további kérdésre.

A vasútfelújítást végző konzorcium vezetője a Swietelsky Vasúttechnika Kft. osztrák tulajdonú cég, de a projektben részt vesz az R-Kord Kft. is, amely az Orbán Viktorral személyesen jó viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltsége.

A gánti bányacég és az Orbán család egyéb vállalkozásai látványosan növekedtek az elmúlt években. A Direkt36 korábbi cikkeiből kiderült, hogy a társaságok kiemelkedő teljesítményéhez számos állami, főként európai uniós finanszírozású munka járult hozzá: az elmúlt években csatornázási projektekhez, vasút-és autóút felújításokhoz és egy állami erőmű beruházásához is szállítottak építőanyagokat.

Orbán Viktor az első miniszterelnöki ciklusa idején még kifejezetten kérte az édesapját, hogy ne vegyen részt állami beruházásban. A Direkt36 idén júniusban szembesítette Orbánt a mostani helyzettel, mire ő ellentmondásos választ adott. Egyrészt közölte, hogy továbbra is fontosnak tartja, hogy családjának cégei ne vegyenek részt állami munkákban. De aztán utalt arra is, hogy azt nem érzi problémának, ha a családjának cégei a fő- vagy alvállalkozók beszállítóiként jelennek meg állami projektekben.

A beszállító cégek ugyanúgy közpénzből részesülnek, mint a beruházások magasabb szintű résztvevői, viszont a tevékenységük rejtve marad a nyilvánosság elől. A közzétett dokumentumokban ugyanis nem szerepel, hogy hogy ki és mennyi pénzért szállít építőanyagokat az egyes állami beruházásokhoz.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.