Közélet

Közép-Európa sem befogadóbb nálunk

A Nézőpont Intézet szerint tízből heten rossznak tartják a bevándorlást, ennyien ellenzik az EU migrációs politikáját is.

A Magyar Időknek készített közvélemény-kutatás szerint Kelet-Közép-Európa lakosainak 74 százaléka elutasítja a bevándorlást. A Nézőpont Intézet Magyarország mellett tíz országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária) készítette felmérését.

A kutatás szerint a kontinensre kívülről érkező bevándorlást főleg a magyarok és a szlovákok (89 százalék), a csehek (88 százalék) és a bolgárok (80 százalék) tartják rossznak. 

Figyelemre méltónak tartják, hogy Ausztriában 63, Németországban 58 százalék azok aránya, akik szerint Európa szempontjából inkább rossz a bevándorlás, míg a migráció kezdetén a német közvélemény még szinte egyöntetűen támogatta a bevándorlók befogadását, azt hangoztatta, a folyamat a gazdaságra is kedvező hatással lesz, enyhítheti a munkaerőhiányt.

A tizenegy országban hasonló arányban, tízből heten elégedetlenek azzal, ahogy az EU kezeli az illegális határátlépések kérdését. 

Brüsszel migrációs politikáját még az osztrákok 77, valamint a németek 69 százaléka is ellenzi. A visegrádi csoportban elsöprő többségben vannak, akik ellenzik a migrációs kvótát: a négy országban átlagosan tízből nyolc ember nem ért egyet az elképzeléssel.

A magyar kormány bevándorlási politikáját a visegrádi országokban 56 százalék támogatja, 32 százalék nem szimpatizál azzal. Leginkább az osztrákok és a németek ellenzik a magyar kormány bevándorlási politikáját, az ellenzők aránya Ausztriában 65, míg Németországban 55 százalékos, aminek a hátterében vélhetően a rendkívül negatív médiakép áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik