Közélet

Beszólt Orbánéknak Lech Wałęsa

áder és walesa (áder jános, lech walesa, sándor-palota, )
áder és walesa (áder jános, lech walesa, sándor-palota, )
„Ne verjétek szét az EU-t!" Ezt üzente térségünk "megtestesült lelkiismerete".

A Heti Válasz Gdańskban készített interjút Lech Wałęsával. A címlapsztori előzetese szerint a Szolidaritás egykori vezetője, a lengyel ellenzék volt vezére nem titkolja markáns véleményét a magyar (és a lengyel) kormány tevékenységéről.

A Nobel-békedíjas egykori államfő szerint Orbánék politikája szembemegy az Európai Unió érdekeivel, ezért üzent.

Ne verjétek szét az EU-t!

A tegeződő felszólítás azért megengedett, mert az 1998-as választások előtt még együtt kampányolt Orbán Viktorral a Fidesz győzelméért. Lech Wałęsa – látva a populisták térnyerését – már sok dolgot másképp csinálna, mint 30 éve.

A lelkiismeret szólalt meg

Lázár János néhány éve – amikor Visegrád Bridge-díjjal tüntették ki a volt lengyel elnököt – azt mondta, hogy élete tanulság a népfelség elvéhez visszatérni akaró erőknek. 

A Miniszterelnökség vezető miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy Lech Wałęsa Kelet-Közép-Európa “megtestesült lelkiismeretévé” vált, azt hirdeti – folytatta Lázár -, hogy “ne legyünk újra kiszolgáltatva a keleti szélnek, de ne váljunk csupán a nyugati világ másodlagos piacává sem, képesnek kell lennünk a saját lábunkra állnunk”.

A Heti Válasz az interjúban felidézi, hogy hiába a Nobel-békedíj, hazájában per folyik ellene, mert egyesek szerint a ’70-es években beszervezte a titkosszolgálat, amit ő kitartóan tagad. A volt elnök néhány hónapja a demokrácia védelmére szólította fel a lengyel igazságügyi reform ellen tüntetőket, emlékeztetve rá, hogy a hatalmi ágak elválasztása volt a Szolidaritás mozgalom egyik legfontosabb eredménye.

A demokrácia védelmére sürgette a tüntetőket Lech Walesa
Szerda óta naponta tízezrek vonultak az utcákra Lengyelország szerte az igazságügyi reform ellen tiltakozva.

Kiemelt fotó: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik