Közélet

Meghökkentette a szegedi melegeket a kitiltásuk

Az Új Nemzedék nem számít többé biztonságos térnek az LMBTQ-embereknek. Még a matricát is lekaparták.

Idén áprilisban a civil szervezeteknek otthont adó Új Nemzedék szegedi irodájára kitették azt a szivárványos matricát, ami jelzi, biztonságos és diszkriminációmentes övezet ez a melegeknek. Ennek ellentmond, hogy a Szegedi LMBT Közösségért Csoport most arról ír, kitették őket a térből. Pedig pk csak fiataloknak szóló közösségi programokat, gyűléseket, teaházakat, filmklubot, társasjátékozást szerveztek.

Múlt hét pénteken közölték a szervezettel, hogy a jövőben ne szervezzenek semmit az Új Nemzedékbe, mert megítélésük szerint a Szegedi LMBT politizál. Arra utalhattak, hogy a csoport tavasszal csatlakozott a Civilizáció mozgalomhoz, ami az új civiltörvény megbélyegzettjeinek érdekeit védi. Ráadásul rendszeresen részt vesznek a Budapest Pride felvonuláson, tavaly pedig ők szerveztek tüntetést Ásotthalomra az LMBTQ-emebreket diszkrimináló rendelet ellen.

A kitiltáskor az Új Nemzedék közösségi terébe már meg volt hirdetve a Szegedi LMBT-nek két eseménye, egy filmklub és egy taggyűlés is, amiket át kellett szervezni. Az év elején kitett “Biztonságos tér” matricát is lekaparták (Kecskeméten is így tettek) a fenntartók.

Tronicsek Viktória, a szegedi csoport egyik tagja azt mondta, nem értik a helyzetet, nem értenek egyet a döntéssel és indoklással sem. Bíznak benne, hogy valamiféle félreértés vagy információhiány állhat a háttérben, hisz panasz sose volt rájuk, kárt nem okoztak, együtt tudtak működni a hellyel. Egy másik tag, Tari Ákos így fogalmazott:

Igazságtalannak érezzük a történteket és szerintünk rossz üzenetet közvetít a társadalom számára.

(Kiemelt kép: Szegedi LMBT Közösségért Csoport)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik