Közélet

Kiakadt Lázár beszólására, pórul járt az állásra jelentkező tanár

Vári Anikó és férje 10 évvel ezelőtt kezdett el tanítani a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Anikó 2014-ben azonban Budapestre ment tanítani (férje maradt Makón), aztán két év múlva Anikó mégis úgy döntött, visszatérne Makóra. Az igazgató és a tantestület értelemszerűen jól ismerte, és pont volt egy üresedés, biztatták is, hogy adja be pályázatát a meghirdetett állásra. Noha részmunkaidősként akart visszatérni Anikó, az álláshirdetés teljes állásról szólt, Anikó úgy döntött, így is megpróbálja, mert meg tudja oldani a gyereknevelést a tanárkodás mellett teljes időben is – kezdi az előzményekkel az Abcúg.

Mivel volt egy másik ajánlata is – pályázatírónak hívták -, rákérdezett az igazgatónál, mennyi esélye van, hogy visszatérjen tanítani. Elmesélése szerint az igazgató azt írta neki, hogy valamilyen részmunkaidőben (akár 70 százalékosban) tudják felvenni, de a levél lényege az volt, hogy őt fogják választani, és nem a másik jelentkezőt. Anikó jelentkezett a pályázatra – ez egy pénteki napon volt, tavaly december 9-én – rá két napra férje – mivel ő a tantestület tagja volt levelet kapott a többi tanárhoz hasonlóan az igazgatótól, abban is arra tett utalást az igazgató, hogy Anikónak áll a zászló, ilyen vagy olyan formában, de őt javasolja, hogy vegyék fel állásba.

Aztán Anikó a pályázat beadásának napján a saját Facebook-oldalán kitett egy posztot (az Abcúg cikkében olvasható), amelyben nem értett egyet Lázár János miniszternek azzal a kijelentésével, hogy a rossz PISA-felmérések a tanárok lelkén száradnak.

Kedden, vagyis két munkanappal később a férje hívta telefonon Anikót, hogy a Facebook-posztja miatt nem fogja Anikót felvenni az igazgató, ezt közölte is a férjjel.

A nő és a férje nem hagyták annyiban a dolgot, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé vitték az ügyet.

A vizsgálat kezdetekor az iskola új álláspontra helyezkedett: hiába mondta azt az igazgató a férjnek, hogy a Facebook-poszt miatt nem vették fel Anikót, már mást állítottak, azt, hogy azért nem ő nyerte el az állást, mert korábban jelezte nekik, részmunkaidőben menne vissza dolgozni, pedig az állás teljes munkaidős volt. Anikó azt mondta, hogy ő az álláshirdetésre jelentkezett, vagyis tisztában volt a feltételekkel, és bele tudott nyugodni a teljes állásba is.

A hatóság Anikónak adott igazat, szerintük ugyanis jogsértés történt. Az iskola azonban fellebbezett, úgyhogy most januárban tárgyalás lesz.

Az Abcúg kereste az iskolát is, mondják el az ő verziójukat is, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ az intézménytől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik