Közélet

Hét évvel a tragédia után elölről kezdődik a vörösiszapper

vörösiszap (vörösiszap, )
vörösiszap (vörösiszap, )

Pár nap múlva, december 11-én indul újra első fokról a 2010-es vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper – írja a Magyar Nemzet.

Hét éve átszakadt a MAL Zrt. Ajka melletti tározója, és a kiömlő vörösiszap három települést borított be, Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet, tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

2012 elején 15 ember ellen emeltek vádat, ám rá négy évre, vagyis tavaly januárban bűncselekmény hiányában a Veszprémi Törvényszék felmentette a vádlottakat. A bíróság szerint a katasztrófa oka altalaj-eredetű stabilitásvesztés volt. Ám idén februárban a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első fok felmentő határozatát, új eljárásra kötelezve az elsőfokú bíróságot. (Az új eljárást immár a Győri Törvényszék fogja lefolytatni.)

Az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyező határozat szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt is vétett, megsértett.

Eddig 200 millió forintot fizettek ki a katasztrófa károsultjainak. A károsultak ennek közel dupláját, 350 millió forintot követelnek kártérítésként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik