Közélet
Budapest, 2017. november 27.
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján a Papp László Budapest Sportarénában 2017. november 27-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Die Welt: Orbánnak vonzóbb Peking pénze az EU morgásánál

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 28. 14:01

Német lapok elemzik a Magyar-Német Fórum elhalasztását, a sorosozást, a budapesti Kína-KKE csúcsot.

A távirati iroda által szemlézett lapok közül a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Kötelező program felemelt mutatóujjal címmel közölte Stephan Löwenstein írását a 27 éve alapított Magyar-Német Fórumról, amely idén elmaradt. A szerző kiemelte: magyar részről azt mondják, egyre erősödött a “frusztráció” amiatt, hogy a német fél csak a magyarok “nyilvános leteremtésére” használta a tanácskozást.

Azt mindkét fél vitatja, hogy magyar kezdeményezésre maradt el a fórum, és azt is, hogy az halott lenne. Budapesten és Berlinben is azt állítják, hogy a német kormány a választások miatt kért halasztását, ám ezt a lap szerzője nem tartja valószínűnek. Szerinte inkább arról lehet szó, hogy a rendezvény elmaradását ébresztőnek szánta Berlin.

Jövőre megtartanák a tanácskozást. Akkor az lesz a kihívás, hogy ne jelentéktelen kötelező program legyen, a német fél ne kioktató módon, felemelt mutatóujjal vegyen részt rajta.

Orbán Viktor erőlteti Soros-ellenes tervét

Ezzel a címmel hozza a szintén konzervatív Die Welt Nando Sommerfeldt és Holger Zschäpitz cikkét, amely szerint Soros György vitatott személyiség. Pénze nagy részét ugyan a szabadságért, a globalizációért kiálló szervezetekre fordítja, de aktívan beavatkozik az amerikai választásba is, és olyan kutatóintézeteket támogat, amelyek feladata a közgazdaság-tudomány újradefiniálása.

Senki sem tudja pontosan, hová áramlanak milliárdjai, és még kevésbé tudható, hogy a filantróp és spekulánsmester miként tett szert vagyonára a pénzügyi piacokon.

A hatalomnak és a milliárdos spekulációknak ez a keveréke tökéletes bűnbakká teszi Sorost az összeesküvés-elméletek hívői, és egyre inkább sok politikusnak is, akik nem értenek egyet a Soros által elképzelt nyitott világrenddel. A szerzők azt tartják inkább újdonságnak, hogy politikusok összeesküvés-elméletek hívőivel lépnek szövetségre, legalábbis az érvek szintjén.

E ponton a szerzők felidézték, hogy a Fidesz szétoszt 5000 példányt egy német összeesküvés-elmélet-hívő és ufológus, Andreas von Rétyi Soros Györgyről szóló könyvéből.

Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Betárazott a Fidesz Soros-könyvből
5000 kötetet rendelt kedvezményesen a 114 fős parlamenti frakció. A könyvpiacon is folytatódik a harc Soros György ellen.

Pekingnek jól jön az EU megosztottsága

A Die Welt a Kína-KKE csúcstalálkozóról is írt, Veszélyes oldalszárny címmel közölt kommentárt, amelynek szerzője szerint

Orbán Viktor felfogni is alig bírja, mekkora szerencse érte.

A magyar kormányfő kiterítette a vörös szőnyeget a kínaiaknak Budapesten, és cserébe sokkal többet kap, mint egy vastag befektetési csomag; a kínaiak politikai segítséget jelentenek a kelet-európaiaknak egy olyan időszakban, amelyben egyre erősödik az elidegenedés Brüsszeltől.

Budapest, 2017. november 27.
Li Ko-csiang kínai (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma után tartott sajtótájékoztatón a Pesti Vigadó Dísztermében 2017. november 27-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán: Az EU-s pénz már nem elég
A miniszterelnök Kínától is anyagi forrásokat remél.

Micsoda szívesen látott változatosságot kínálnak a pekingi pénzes bőröndök, szemben az állandóan morgó európaiakkal, akik folyton a jogállamiság és az emberi jogok betartását követelik Budapesttől.

A Die Welt szerzője szerint rövidesen azonban veszélyes helyzet állhat elő, ha az európaiak nem lépnek időben Kína kelet-európai törekvéseivel szemben. Peking erősítheti az EU megosztottságát, az oszd meg és uralkodj stratégiájával, pénzével közvetett befolyást vesz az európai politikában, hiszen ha

Orbán és társai függővé válnak a népi köztársaság hiteleitől,

akkor a kínai érdekek védelmében tevékenykednek majd. Ezért legfőbb ideje, hogy az EU egységesen lépjen fel az egyre öntudatosabb Kínával szemben.

Kína-KKE-csúcs - Gazdasági és kereskedelmi fórum
Orbán megint új világrendről beszél, és örül Kína szerepének
Az európai források már nem elegendőek a miniszterelnök szerint.

Sok befolyás kevés pénzért

Ez már a liberális Süddeutsche Zeitung címe. Florian Hassel azt írta, hogy szerény valóság húzódik meg a csúcstalálkozó retorikája mögött, ugyanis az eredmények rendre elmaradnak a kitűzött céloktól, a 16 ország és Kína éves kereskedelmi forgalma 58 milliárd dollár, szemben a tervezett 100 milliárddal.

Pekingnek Afrika és Dél-Amerika mellett a kelet-közép-európai térségben is az a módszere, hogy stratégiai jelentőségű létesítményeket építését finanszírozza hitelekkel, ami kockázatos az így eladósodó országoknak. Pekingnek a viszonylag csekély beruházások is kifizetődőek politikailag, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű nemzetközi elemző intézet szerint ezt jelzi, hogy Görögország és Magyarország a kínai beruházások óta sokkal kevésbé hajlandó bírálni a kínai vezetést, mint korábban – írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Kikéri a Budapest-Belgrád vasútvonal hatástanulmányát a Momentum
Két minisztériumot is megkeres az ellenzéki párt.

Kiemelt fotó: MTI/Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.