Közélet
Püspökszilágy, 2004. április 2.
Rottenhoffer Sándor dozimetriai mérést végez a 
tárolómedencében, a Radioaktív Hulladákokat Kezelő Közhasznú Társaság püspökszilágyi telephelyén. A hulladékkezelő 1977-ben átadott több mint ötezer köbméteres betonmedencéiben helyezik el az iparban és az orvosi kutatásban használt olyan hulladékokat, amelyek radioaktív anyagokkal szennyeződtek. Az újabb hulladékok elhelyezésére a telepen a közelmúltban alakítottak ki több föld alatti tárolótermet, ahová még tizenöt-húsz évig elhelyezhetők, és magas biztonsági körülmények között tárolhatók újabb hulladékok.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Átcsomagolják az atomhulladékot, ezért épít csarnokot a Mészáros-gyerekek cége

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 11. 24. 10:07

A 24.hu információja szerint kétezer köbméternyi régi, bizonytalan eredetű radioaktív hulladék átcsomagolását kezdi meg a közeljövőben az állami tulajdonú Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) a Püspökszilágy és Kisnémedi határában lévő atomtemetőben. A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló egyike a paksi atomerőmű három hulladéktárolójának.

A „biztonságnövelő programra” valójában azért van szükség, mert az 1970-es években az akkori KGST-szabványok szerint tervezett létesítmény 2005-ben megtelt, de az RHK-nak kell a hely az újabb sugárveszélyes szállítmányok elhelyezésére. Az átcsomagoláshoz újra meg kell nyitni az eddig lezárva tartott tárolómedencéket, majd sugárszint szerint válogatni, és tömöríteni a hulladékot.

Az RHK vezetői pénteken tartanak tájékoztatót a biztonságnövelő programról Püspökszilágy és a környékbeli kilenc település lakosságának. A hirdetést két nappal az esemény előtt, szerdán sikerült közzétenni az önkormányzat újságjában. Az RHK elvileg 10 ezer embert hívott meg a 100-150 fős befogadóképességű művelődési házba.

A helyiek egy része már hosszabb ideje harcban áll az RHK-val, mert a rákregiszter szerint Püspökszilágyon jelentősen nőtt az új daganatos megbetegedések száma. Pontos adatok azonban nincsenek, mert a cég eddig nem végeztetett egészségügyi szűréseket a környéken.

A RHK-hoz tartozik a paksi atomerőmű mellett működő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója is. A püspökszilágyiak szerint a cég Pakson összehasonlíthatatlanul jobb egészségügyi hátteret biztosít az ottlakóknak. Azt is állítják, hogy az RHK nem mérte fel, hogy a medencék megnyitása miatti esetleges dózisterhelés következtében a lakosságnak milyen káros egészségügyi hatásokkal kell számolnia.

Az átcsomagolás lebonyolításához új épületekre is szüksége van az RHK-nak.

A napokban derült ki, hogy a nettó 835,6 millió forintos megrendelést a WHB és a Fejér-B.Á.L konzorciuma nyerte.

A közbeszerzésen győztes WHB tulajdonosa, Paár Attila korábban Tiborcz István, a miniszterelnök vejének üzlettársa volt, a felcsúti székhelyű Fejér-B.Á.L tulajdonosai pedig Mészáros Lőrinc gyerekei. A cég nevét is Beatrix, Ágnes és Lőrinc nevének kezdőbetűiből állították össze.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.