Közélet
Püspökszilágy, 2004. április 2.
Rottenhoffer Sándor dozimetriai mérést végez a 
tárolómedencében, a Radioaktív Hulladákokat Kezelő Közhasznú Társaság püspökszilágyi telephelyén. A hulladékkezelő 1977-ben átadott több mint ötezer köbméteres betonmedencéiben helyezik el az iparban és az orvosi kutatásban használt olyan hulladékokat, amelyek radioaktív anyagokkal szennyeződtek. Az újabb hulladékok elhelyezésére a telepen a közelmúltban alakítottak ki több föld alatti tárolótermet, ahová még tizenöt-húsz évig elhelyezhetők, és magas biztonsági körülmények között tárolhatók újabb hulladékok.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Átcsomagolják az atomhulladékot, ezért épít csarnokot a Mészáros-gyerekek cége

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 11. 24. 10:07

A 24.hu információja szerint kétezer köbméternyi régi, bizonytalan eredetű radioaktív hulladék átcsomagolását kezdi meg a közeljövőben az állami tulajdonú Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) a Püspökszilágy és Kisnémedi határában lévő atomtemetőben. A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló egyike a paksi atomerőmű három hulladéktárolójának.

A „biztonságnövelő programra” valójában azért van szükség, mert az 1970-es években az akkori KGST-szabványok szerint tervezett létesítmény 2005-ben megtelt, de az RHK-nak kell a hely az újabb sugárveszélyes szállítmányok elhelyezésére. Az átcsomagoláshoz újra meg kell nyitni az eddig lezárva tartott tárolómedencéket, majd sugárszint szerint válogatni, és tömöríteni a hulladékot.

Az RHK vezetői pénteken tartanak tájékoztatót a biztonságnövelő programról Püspökszilágy és a környékbeli kilenc település lakosságának. A hirdetést két nappal az esemény előtt, szerdán sikerült közzétenni az önkormányzat újságjában. Az RHK elvileg 10 ezer embert hívott meg a 100-150 fős befogadóképességű művelődési házba.

A helyiek egy része már hosszabb ideje harcban áll az RHK-val, mert a rákregiszter szerint Püspökszilágyon jelentősen nőtt az új daganatos megbetegedések száma. Pontos adatok azonban nincsenek, mert a cég eddig nem végeztetett egészségügyi szűréseket a környéken.

A RHK-hoz tartozik a paksi atomerőmű mellett működő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója is. A püspökszilágyiak szerint a cég Pakson összehasonlíthatatlanul jobb egészségügyi hátteret biztosít az ottlakóknak. Azt is állítják, hogy az RHK nem mérte fel, hogy a medencék megnyitása miatti esetleges dózisterhelés következtében a lakosságnak milyen káros egészségügyi hatásokkal kell számolnia.

Az átcsomagolás lebonyolításához új épületekre is szüksége van az RHK-nak.

A napokban derült ki, hogy a nettó 835,6 millió forintos megrendelést a WHB és a Fejér-B.Á.L konzorciuma nyerte.

A közbeszerzésen győztes WHB tulajdonosa, Paár Attila korábban Tiborcz István, a miniszterelnök vejének üzlettársa volt, a felcsúti székhelyű Fejér-B.Á.L tulajdonosai pedig Mészáros Lőrinc gyerekei. A cég nevét is Beatrix, Ágnes és Lőrinc nevének kezdőbetűiből állították össze.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.