Közélet

Polt Péter nagyon elégedett az ügyészég munkájával

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 11. 21. 16:12

A legfőbb ügyész szerint nem csak objektívek, de hatékonyak is voltak.

A parlament igazságügyi bizottsága előtt számolt be a legfőbb ügyészség munkájáról Polt Péter legfőbb ügyész, aki elmondta, hogy

az ügyészség objektíven, hatékonyan, törvényes keretek között és jogszerűen végezte a munkáját tavaly.

Polt a szervezet elmúlt éves beszámolóját ismertetve kedden elmondta, hogy a bűncselekmények száma évről évre csökken, az előző évben azonban 3,8 százalékkal emelkedett, de ez egy Zala megyei csalásra vezethető vissza, amely nagymértékben megnövelte az esetszámot. 2016-ban az elkövetők száma is csökkent. A váderedményesség az előző évekhez hasonlóan jól alakult, a vádemelésig jutó ügyek 97,5 százalékában állapított meg valamiféle bűnösséget a bíróság.

Az ügyek 84 százalékában az ügyészi szakaszban az ügyintézés 30 napon belül befejeződött, csak öt ügyben lépték át a 90 napos határidőt, ennek oka a téves ügyviteli adatrögzítés, valamint a rendkívül terjedelmes ügyfeldolgozás volt – ismertette Polt Péter.

Hadházy Ákos; MTI/Kovács Attila

Hadházy Ákos, az LMP frakcióvezető-helyettesének korrupciós esetekre vonatkozó érdeklődésére elmondta, a gazdasági korrupciós esetek száma stagnált tavaly, míg a hivatali korrupciós eseteké nőtt, azonban nem azért, mert több ilyen bűncselekményt követtek el, hanem mert hatékonyabb volt a felderítés.

A képviselő érdeklődött arról is, hány politikus érintett a korrupciós ügyekben. Polt Péter erre azt mondta, ilyen jellegű statisztikát nem gyűjtenek, csak elkövetők és sértettek vannak, akiket nem sorolnak be politikailag.

Vas Imre (Fidesz) az ügyészség és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kapcsolatáról kérdezett. A legfőbb ügyész közölte, kiváló az együttműködés a két szervezet között, hozzátéve, hogy Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója többször is rendkívül gyümölcsözőnek nevezte a közös munkát.

Hozzátette, hogy az OLAF jelzései alapján minden esetben elrendelték a nyomozást, vádemelésig pedig 50 százalékos arányban jutottak el az ügyek. Ez magasabb a 40 százalékos európai átlagnál – emelte ki.

Staudt Gábor (Jobbik) arra volt kíváncsi, a Legfőbb Ügyészség azt követően is visszautasítja-e, hogy „fideszes” lenne, miután tavasszal a Kúria úgy döntött, nem sért személyiségi jogokat, hogy Polt Pétert „bűnsegédnek” vagy „fideszes ügyészség vezetőjének” nevezik. Polt Péter azt válaszolta, a bíróság a kijelentést véleménynyilvánításnak ítélte, véleményt pedig bárki szabadon mondhat, de ettől az még nem válik ténnyé.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.