Közélet

Tízből négy magyar szerint az áldozat is tehet a szexuális zaklatásról

A választókorú magyarok 85 százalék hallott az utóbbi időben nyilvánosságra került szexuális zaklatási ügyekről – derül ki a Publicus Vasárnapi Hírek megbízásából készült reprezentatív kutatásából.

Azok kétharmada, akik hallottak róla, felháborítónak találja, minden hatodik megkérdezett viszont természetesnek tartja ezeket az ügyeket, és nem lepődött meg rajtuk.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, tízből nyolc-kilenc megkérdezett szerint a felvázolt helyzetek zaklatásnak számítanak. Ezek a hatalmi helyzeteket kihasználó közeledések, vagy például ha valaki segítségért cserébe szexuális szolgáltatást kér.

A megkérdezettek több mint fele szerint a hatóságok nem jól kezelik ezeket az ügyeket, ezért sokan nem tesznek feljelentést. Tíz megkérdezettből négy szerint ugyanakkor az áldozatok is tehetnek arról, hogy zaklatás áldozati lesznek.

A válaszadók szerint elsősorban a társadalom hozzáállása az elsődleges oka annak, hogy a zaklatási ügyek nagy részének nincs jogi következménye. Sokan említették még az egyes állami intézményeket, rendőrség, ügyészség, bíróságok, valamint magukat az áldozatokat is, mint akik ezért felelősek.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik