Közélet
Nagyvárad, 2016. november 29.
Kövér László, a magyar Országgyûlés elnöke, a Fidesz választmányi elnöke, az MPP tiszteletbeli elnöke a december 11-i romániai parlamenti választások kapcsán tartott fórumon a partiumi Nagyvárad katolikus kultúrházban 2016. november 29-én. A Fidesz-KDNP támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) együttmûködését - mondta Kövér László.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kövér László váratlan mondattal rukkolt elő

Bordás Gábor
Bordás Gábor

újságíró. 2017. 11. 19. 07:56

Az elmúlt napok egyiptomi megbeszélései alapján jó példát látunk arra, hogy itt a különböző kultúrák és vallások között nemcsak a párbeszéd és egymás mellett élés, hanem egymás megsegítése is lehetséges

– mondta a Kövér László az MTI-nek, miután a kopt keresztény egyház vezetőjénél, II. Tavadrosznál járt Kairóban.

Bár a diplomáciai protokollban mindennaposak az ilyen mondatok, Fidesz-alapító házelnök szavai némiképp azért kilógnak a mostani kormányzati narratívából, hiszen jó ideje mást sem lehet hallani az ország vezetőitől, mint hogy Magyarország nem kér az idegen kultúrákból. Hogy csak az egyik meghatározó iránymutatást idézzük: Orbán Viktor szerint az „etnikai homogenitást meg kell őrizni” (ezt utóbb kulturális homogenitásra finomította a kormány.hu), mert „a túl nagy keveredés bajjal jár”, de elég egy tetszőleges miniszterelnöki vagy fideszes beszédet meghallgatni, hogy találjunk hasonló tételmondatokat a keresztény Magyarország megvédéséről és a muszlimok távol tartásáról.

II. Tavadrosz mindazonáltal abban látja a béke okát, hogy „a tizennégy évszázados egyiptomi keresztény és iszlám együttélés nemzeti egységet és összefogást teremtett”. A kopt egyházfő szerint Magyarország azzal teheti a legtöbbet Egyiptom népéért és keresztény közösségeiért, ha segít nekik szülőföldjükön maradni, és a kétoldalú államközi kapcsolatok révén segíti a fiatalokat a munkahelyteremtésben, az oktatásban, a turizmus fejlesztésében.

Kövér László elmondta: az Európai Unió tagjaként Magyarország az uniós fórumokon, illetve a terrorellenes küzdelemben is támogatná Egyiptomot és az itt élő, 15 milliós keresztény közösséget.

A magyar országgyűlés elnöke korábban találkozott Seríf Iszmáíl miniszterelnökkel, Abdel-Fattáh asz-Szíszi köztársasági elnökkel és Ahmed el-Tajjeb főimámmal is.

Kiemelt kép: MTI, Czeglédi Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.