Közélet
Nyíregyháza, 2017. július 26.
Miló Enikõ és võlegénye, Kóczon Miklós kisfiuk, Kóczon Levente születése után a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nõgyógyászati Osztályának szülõszobájában 2017. július 25-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

A férfiak agyondolgozhatják magukat, ha gyerek érkezik a családba

24.hu
24.hu

2017. 11. 17. 13:13

Korábban a témában:

A családos férfiak feladata Magyarországon pénzt keresni a nő helyett is, a nők pedig ha szeretnének, sem tudnának nyolc óránál rövidebb napi munkaidővel visszatérni a munkába szülés után – a hvg.hu szerint ez az összkép rajzolódik ki az Eurostat most közzétett adataiból. Az unió statisztikai hivatala azt vizsgálta, hogy a gyerekek számához képest melyik nemből milyen arányban dolgoznak részmunkaidőben.

Az EU nagy részében egyébként egészen jól állnak a részmunkaidős foglalkoztatási formával azoknál a nőknél, akiknek van gyerekük:

  • az egygyerekesek 31,5 százaléka tudott részmunkaidőben visszatérni a munkába a szülés után,
  • a kétgyerekes nőknél már 38 százalék ez az arány,
  • azoknál pedig, akiknek még több gyerekük van, már 45 százalékos.

A magyar nők részmunkaidős foglalkoztatási aránya ehhez képest csekély:

  • a gyerektelenek 4,4 százaléka dolgozik részmunkaidőben,
  • az egy vagy két gyereket vállalók alig több, mint 5 százaléka, és csak
  • a háromgyerekeseknél tud 12 százalék élni a lehetőséggel.

A lap megállapítja:  az átlagos magyar családnál ha megszületik az első gyerek, a férfi dolgozhat még többet, a nő pedig nem tud könnyített módon visszatérni a munkába.

Pedig:

Apa nem csak arra van, hogy talicskán hazatolja a pénzt
Egészségesebb szexuális élet, kiegyensúlyozottabb párkapcsolat, és jobb esélyek az élet minden területén. Ennyit számít, ha egy édesapának szeretetteljes a viszonya a lányával.

Így jobb híján ésszerű lehet az a választás, hogy a férfi dolgozzon, a nő maradjon a gyerekkel, hiszen a férfiak átlagban jóval többet keresnek, mint a nők.

A csekély magyar részmunkaidős részvétel különösen annak fényében érdekes, hogy mint a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója, Szalai Piroska lenyilatkozta a Magyar Időknek, a kormány szeretné munkára fogni az inaktívakat, köztük a kisgyerekes anyákat is, például részmunkában.

Kiemelt kép: Miló Enikő és vőlegénye, Kóczon Miklós kisfiuk, Kóczon Levente születése után a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának szülőszobájában 2017. július 25-én. MTI Fotó: Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.