Közélet
Nyíregyháza, 2017. július 26.
Miló Enikõ és võlegénye, Kóczon Miklós kisfiuk, Kóczon Levente születése után a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nõgyógyászati Osztályának szülõszobájában 2017. július 25-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

A férfiak agyondolgozhatják magukat, ha gyerek érkezik a családba

24.hu
24.hu

2017. 11. 17. 13:13

Korábban a témában:

A családos férfiak feladata Magyarországon pénzt keresni a nő helyett is, a nők pedig ha szeretnének, sem tudnának nyolc óránál rövidebb napi munkaidővel visszatérni a munkába szülés után – a hvg.hu szerint ez az összkép rajzolódik ki az Eurostat most közzétett adataiból. Az unió statisztikai hivatala azt vizsgálta, hogy a gyerekek számához képest melyik nemből milyen arányban dolgoznak részmunkaidőben.

Az EU nagy részében egyébként egészen jól állnak a részmunkaidős foglalkoztatási formával azoknál a nőknél, akiknek van gyerekük:

  • az egygyerekesek 31,5 százaléka tudott részmunkaidőben visszatérni a munkába a szülés után,
  • a kétgyerekes nőknél már 38 százalék ez az arány,
  • azoknál pedig, akiknek még több gyerekük van, már 45 százalékos.

A magyar nők részmunkaidős foglalkoztatási aránya ehhez képest csekély:

  • a gyerektelenek 4,4 százaléka dolgozik részmunkaidőben,
  • az egy vagy két gyereket vállalók alig több, mint 5 százaléka, és csak
  • a háromgyerekeseknél tud 12 százalék élni a lehetőséggel.

A lap megállapítja:  az átlagos magyar családnál ha megszületik az első gyerek, a férfi dolgozhat még többet, a nő pedig nem tud könnyített módon visszatérni a munkába.

Pedig:

Apa nem csak arra van, hogy talicskán hazatolja a pénzt
Egészségesebb szexuális élet, kiegyensúlyozottabb párkapcsolat, és jobb esélyek az élet minden területén. Ennyit számít, ha egy édesapának szeretetteljes a viszonya a lányával.

Így jobb híján ésszerű lehet az a választás, hogy a férfi dolgozzon, a nő maradjon a gyerekkel, hiszen a férfiak átlagban jóval többet keresnek, mint a nők.

A csekély magyar részmunkaidős részvétel különösen annak fényében érdekes, hogy mint a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója, Szalai Piroska lenyilatkozta a Magyar Időknek, a kormány szeretné munkára fogni az inaktívakat, köztük a kisgyerekes anyákat is, például részmunkában.

Kiemelt kép: Miló Enikő és vőlegénye, Kóczon Miklós kisfiuk, Kóczon Levente születése után a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának szülőszobájában 2017. július 25-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.