Közélet

Megnyílt az út a kormányközeli bírójelöltek számára

Eddig a közigazgatásból érkező jelöltek elbuktak a bírói tanácsok ellenállásán, de egy miniszteri rendelettel átalakították a szabályokat.

A kormányhoz közeli bírójelöltek előtt nyitja meg az utat az a november eleji miniszteri rendelet, amely megváltoztatja a bírák kinevezésének szabályait – írja a 444.

A portál azt írja: az elmúlt hónapokban sok olyan jogász jelentkezett bírónak, akik korábban például minisztériumban dolgoztak jogi előadóként. Nekik eddig nagyon kevés esélyük volt bejutni, a kinevezést ugyanis pályázat előzi meg, és a pontrendszerben a bírósági titkárként ledolgozott idő éri a legtöbbet, illetve a jelöltet meghallgató, régi bírókból álló tanács véleménye. Márpedig a közelmúltig ők lepontozták a kormány közeléből érkező jelölteket.

A mostani változtatás legfontosabb része, hogy a bírói tanács által adható pontok mennyiségét lefelezték, a közigazgatási tapasztalatért adható pontokét pedig megemelték. A 444 szerint

a kormánynak kimondott célja, hogy a közigazgatásból, minisztériumokból, kormányhivatalokból vigyen át embereket az igazságszolgáltatásba,

ami mellett azzal érvelnek a fideszesek, hogy a bíróságokon szükség van speciális közigazgatási tapasztalatra. Az igazságszolgáltatásban azonban attól tartanak, hogy a kormány hozzá lojális embereket akar a bírói székekbe ültetni.

Korábban a Fidesz-KDNP különbíróságok létrehozását tervezte, hogy ott döntsenek a számukra fontos gazdasági és politikai ügyekről, de ebből botrány lett, így visszaléptek. Idén viszont kiderült, hogy a szervezeti átalakítások miatt 200 új bíróra lesz szükség, majd az is nyilvánosságra került, hogy „felpontozzák” a közigazgatásból érkező jelölteket. Ezt még ellensúlyozták volna a bírói tanácsok, de az újabb változtatással visszavágták az általuk adható pontok mennyiségét.

A Magyar Bírói Egyesület emiatt nyilvános állásfoglalást adott ki, amelyben azt írják: az új rendszer alapvetően változtat a pályázatok rangsorolásán, lényegesen korlátozza az eddig meghatározó bírói tanácsok jogosítványait. Lehetetlenül rövid volt az idő az egyeztetésre, és nem vették figyelembe a bírák szempontjait – panaszolják.

Megjegyzik: az Igazságügyi Minisztérium október 26-i keltezéssel küldött meghívót az OBH, a Kúria és az OBT elnökének, valamint az érintett bírói érdekképviseleti szervek vezetőinek az október 27-i szakmai egyeztetésre. A rövid idő lehetetlenné tette a tervezet megismerését és megalapozott észrevétel előterjesztését, és a módosító rendelet napokon belül történő kibocsátása is megkérdőjelezi a szakmai egyeztetés komolyságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik