Közélet

Tudja ki volt Márai Sándor apukája? (x)

24.hu
24.hu

2017. 11. 06. 08:00

Könyv készült az ízig-vérig kassai polgár, dr. Grosschmid Géza életéről. A felvidéki magyarság szószólója, királyi közjegyző és szenátor is volt, emlékét pedig már emléktábla is őrzi.

Emléktáblát avatott Dr. Grosschmid Géza (1872-1934) felvidéki kisebbségi politikus, szenátor és miskolci királyi közjegyző emlékének a Magyar Országos Közjegyzői Kamara a miskolci Városháza falán 2017 november 3-án. Az ünnepséget követően bemutatták a Grosschmid Géza – Márai Sándor író és Radványi Géza filmrendező édesapja – közéleti és szakmai pályafutását feldolgozó, a Közjegyzői Akadémia Kiadó gondozásában megjelent könyvet is.

Magyarország kassai főkonzulja, Haraszti Attila fővédnökségével megtartott rendezvényen Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy Dr. Grosschmid Géza polgár, tudós és igaz magyar hazafi volt egy személyben. „Ízig-vérig kassai polgár volt, aki valószínűleg sosem hagyta volna el szeretett szülővárosát, ha a sors nem kényszeríti erre” – tette hozzá. Miskolc városa és Borsod vármegye sok felvidéki menekülthez hasonlóan nagy megbecsüléssel fogadta be Grosschmid Gézát – mondta Török Dezső.

Dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke beszédében kiemelte, Grosschmid Géza életének üzenete, hogy hős az is, aki a hétköznapok küzdelmében helytáll és nem rest tenni családjáért, városáért, nemzeti közösségéért.

Megbecsült kassai polgárként védte a magyar érdekeket

Grosschmid Géza 1872-ben született Kassán, a századfordulótól jogi hivatása gyakorlása mellett aktívan részt vett a szülővárosa közéletében – harminc éven keresztül volt tagja a város képviselőtestületének. Kassa szabad királyi város és Abaúj-Torna vármegye egyaránt tiszteletbeli főügyésznek választotta meg, majd az I. világháború kitörése előtt a Kassai Ügyvédi Kamara elnöke lett. A Kassai Jogakadémián a magánjog tanára, valamint a jogtudományi államvizsgáló bizottság tagja volt. Külföldi tanulmányutakat tett annak érdekében, hogy a jogakadémiát egyetemmé lehessen átszervezni. Később a nemzetiségi sorsba kényszerült felvidéki magyarság érdekképviseletét is elvállalta, hogy segítsen a fennálló állapotok javításán.

Az első Csehszlovák Köztársaság megalakulását követően az Országos Magyar Keresztényszocialista Párt jelöltjeként beválasztották a prágai Szenátusba, és a magyar kisebbség egyik vezető politikusa lett. A Kassai Keresztény Társadalmi Kör (Kaszinó), a Csehszlovákiai Magyar Társadalmi Egyesületek Szövetsége és több más társadalmi egyesület vezető tisztségét töltötte be.

Tagja volt az International Law Association nemzetközi jogi szervezetnek.

1932-ben ma már kideríthetetlen okból Magyarországra települt át. Az igazságügyi miniszter 1933-ban Miskolcra nevezte ki királyi közjegyzőnek. 1934.januárban Jogélet Szlovenszkóban címmel a Magyar Jogász Egylet keretében tartott nagy sikerű előadást. Egészségi állapota ekkor már rohamosan hanyatlott. 1934. szeptember 12-én, Miskolcon hunyt el. Sírja Budapesten, a Farkasréti temetőben ma is megtalálható.

Összegyűjtött beszédeit és publicisztikai munkásságát a saját kiadásában megjelent Kisebbségi sors című könyvében adta ki. A könyv és Grosschmid munkásságának vezérfonala a magyar nyelvhez való hűség: „Ha az iskola elhallgatja lélekemelő múltunk példáit, ha dallamos nyelvünk mindjobban kiszorul a nyilvános életből, azt pótolja, ápolja és fejlessze a család és a társadalom.”

Mindkét fia világhírű

Grosschmid Géza 1900-ban született Sándor fia, Márai Sándor írói néven vált a magyar irodalomtörténet kiemelkedő alakjává. Márai rajongott édesapjáért, a kassai polgárért, akinek az 1934-ben megjelent Egy polgár vallomásai című regényében állított emléket. 1907-ben született Géza fia pedig Radványi Géza néven lett filmrendező, aki többek között a Valahol Európában című filmjével írta be magát a magyar filmtörténetbe.

Életútjáról, szakmai és közéleti pályafutásáról most könyv is megjelent a Közjegyi Akadémia Kiadó gondozásában Dr. Grosschmid Géza (1872-1934) emlékezete címmel.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.