Közélet
Budapest, 2017. április 12.
Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Lázár és Németh titkosszolgálatokkal fenyegeti a civileket, de nem kell félniük

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 11. 04. 09:38

Itt a kampány, megint a civilekkel riogat a kormány, de a jog egyelőre még létezik.
Korábban a témában:

Több, zömmel szóbeli támadást szenvedett el a hazai civil szféra az utóbbi időszakban, börtönökből tiltották ki őket, Lázár János titkosszolgálati vizsgálatot ígért nekik, a KDNP ifjúsági szervezet pedig eljárást akar azok ellen, akik nem regisztráltak a külföldről támogatott civil szervezetek listájára.

A Hvg.hu mindezek miatt, de főleg Lázár János egyik kijelentése miatt megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH). A Miniszterelnökség feje ugyanis azt mondta, hogy jelentést fog tenni a kormánynak mint az Információs Hivatalt, azaz a polgári hírszerzést felügyelő miniszter. A NAIH szerint:

Ez arra enged következtetni, hogy az Információs Hivatal útján fog intézkedni.

Mindenesetre a titkosszolgálat ellenőrzését elsődlegesen az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága végzi, de ez a kormánypárti képviselők folyamatos aknamunkája miatt alig működik. Ekkor jön képbe a NAIH, ami a törvények szerint szintén vizsgálhatja a jogellenes megfigyelésre utaló panaszokat.

Itt kanyarodunk vissza a lényegre: a civilek, ha úgy érzik, törvényellenesen megfigyelik őket, panaszt tehetnek a NAIH-nál.

A Péterfalvi Attila vezette adatvédelmi hivatal pedig kérhet másolatokat, megismerhet adatokat, betekinthet dokumentumokba, megismerheti a felhasznált eszközöket, és megismerhet minősített adatokat is. Akár megtilthatja személyes adatok jogellenes kezelését, de elrendelheti jogellenesen szerzett adatok megsemmisítését is.

A NAIH minden panaszt kivizsgál, bár ha jogszerű a megfigyelés, nem tájékoztatja utána erről az alanyt. Jó példa, hogy Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes alelnöke egyszer azt mondta egy interjúban, hogy kérte a titkosszolgálatoktól a Soros György támogatta civilek átvilágítását, ami nem lett volna jogszerű. Némethnek ezért írásban kellett cáfolnia, hogy ilyet tett.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint, ha politikai célokra használják a titkosszolgálatokat, az megrendítheti a bizalmat a szövetséges társszolgálatoknál. Ők jogszerűen működnek, ezért továbbra is azt teszi, mint eddig.

Peták Péter, a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) munkatársa szerint amúgy a civil törvény által előírt beszámolóik úgyis csak a választásokra lesznek kész, akkor lehet csak vizsgálni (ezt akarják az ifjú kereszténydemokraták). Ezután lehet látni, ki mennyi támogatást kapott, akár külföldről, tehát kell-e regisztrálnia.

Mire megtudnák, kire kell vadászni, már itt vannak a választások

A törvény szerint csak azokról a külföldi támogatásokról kell beszámolni, amiket idén június 27. után kaptak a szervezetek, és ha elérik a 7,2 millió forintos határt. Akkor 15 nap van a bejelentésre, másképp bírság jöhet. Erről a mulasztásról azonban jövő májusban, a beszámolók leadásakor értesülhet az ügyészség csak.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) elnöke, Majtényi László szerint amúgy volt már egyszer ilyen titkosszolgálattal fenyegetés a civilek irányába tavaly, de kiderült, hogy nem történt semmi. Majtényi szerint a civilellenes kampány hatása amúgy kevéssé látszik, a munkatársaikat nem rettenti el a kormány, az 1 százalékos felajánlások jönnek (bár a NAV készíti a bevallásokat, ezért nehezebben) és vannak érdeklődőik is.

Majtényi szerint “mindannyian gülenisták vagyunk” (utalva a török elnök által üldözött Fethullah Gülen hitszónokra), majd hozzátette, Sztálin is így üldözte annak idején az árulónak kikiáltott Trockijt.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/ Balogh Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.