Közélet

Máris rács mögé dugják a szakadár katalán kormányt

A döntés is megszületett, miután az államügyészek közölték, hogy örülnének neki.

Spanyol ügyészek bejelentették csütörtökön, hogy szeretnék, ha őrizetbe kerülne a leváltott katalán kormány korábbi nyolc tagja, köztük a miniszterelnök-helyettes is – írja a Local spanyolországi kiadása. Fontos előzmény, hogy a katalán parlament kikiáltotta a függetlenséget, a spanyol kormány erre átvette a teljhatalmat a szakadár tartományban, vádat emeltek a vezetés ellen, a kormányfő pedig Brüsszelbe utazott sietősen.

A bíróság nem sokat teketóriázott, a BBC News szerint rá is bólintott az ügyészi indítványra, hogy rács mögé dugja a kormánytagokat.

Carles Puigdemont kormányfő változatlanul Belgiumban van, nem hajlandó feladni magát. Pedig őt és 19 másik katalán politikust és vezetőt már beidézett a Nemzeti és a Legfelsőbb Bíróság meghallgatásra. Ellenük lázadás, zendülés és közpénzzel való visszaélés a vád. Ügyvédi kérésre a legfelsőbb bírósági meghallgatásokat november 9-ig elhalasztották, de a Nemzeti Bíróságéit nem.

Ennek fényében döntöttek úgy az államügyészek, hogy a katalán kormány korábbi nyolc tagját helyezzék előzetes őrizetbe. A kilencedik tagnak, Santi Vilának az a szerencséje, hogy lemondott üzleti miniszteri posztjáról egy nappal a függetlenség deklarálása előtt. Ő 50 ezer euró óvadék ellenében megúszhatja a lecsukást. Mellesleg négy miniszter szintén nem jelent meg a meghallgatásokon, ellenük elfogatóparancsot is kiadhatnak, akár nemzetközit is.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Olivier Matthys)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik