Közélet

Nem rendelt látványterveket a BKV a metrófelújításhoz

Meg akartuk mutatni, hogy néznek majd ki az M3-as metró felújított megállói, a beruházásért felelős BKV azonban nem rendelt látványterveket.

A jövő hét végén, november 4-én kezdődik az M3-as metró északi szakaszának felújítása, amely a tervek szerint 2018 végéig tart majd, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy néznek majd ki a metró megállói a felújítás után.

A BKK utoljára 2015 márciusában mutatott látványterveket, amikor lezárult a metróvonal felszíni épületeinek rekonstrukciójára kiírt tervpályázat, amely azonban a megállókra nem terjedt ki. Akkoriban nemcsak meglévő (Arany János utca, Klinikák, Pöttyös utca, stb.), hanem tervezett megállók (Óceánárok utca) felszíni épületeinek látványterveit is bemutatták.

Mivel azonban a vonal meghosszabbítása sajnos érdemben fel sem vetődött, félő, hogy az egyébként színvonalas tervek is fürjesbalázsi értelemben vett blöffnek bizonyulnak.

A BKV ugyan készített egy viszonylag informatív honlapot a felújításhoz, ahol például a metróvonal műalkotásainak sorsát is részletezik, látványterveket azonban itt sem találtunk. Levelet írtunk a BKK-nak, innen azonban rögtön tovább is küldték a megkeresésünket a BKV-nak, merthogy ők az illetékesek.

A BKV-tól csütörtökön az alábbi válasz érkezett:

A BKV Zrt. által megkötött “Tervezési szerződés a budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó kiviteli tervek elkészítésére” tárgyú szerződés látványtervek leszállítását nem tartalmazta – ezek elkészítése a kiviteli tervek véglegesítését és a kivitelezési munkákat megvalósító Vállalkozók feladata – kérésének jelenleg még nem tudunk eleget tenni.

Naivitás volt tehát azt gondolni, a BKV elég fontosnak tartja majd, hogy a budapestiek megismerhessék az ország egyik legnagyobb beruházásának eredményét, de az is furcsa, hogy a közbeszerzésen győztes Strabag a rekonstrukció kezdete előtt nyolc nappal még nem tartja fontosnak bemutatni a tervezett állapotokat.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik