Közélet

Die Welt: Orbán átlépett egy határt

Die Welt című konzervatív német lap Orbán Viktor kormányfő október 23-i ünnepi beszédével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A lap szerdai számában Orbán akar a leghangosabb jobboldali lenni címmel közölt írásban a szerző, Boris Kálnoky kiemelte,

az EU-ban újraosztják a lapokat, Közép-Európa hatalmi tényezővé válik, Andrej Babis csehországi és Sebastian Kurz ausztriai győzelme után a közép-európaiak kicsattannak az önbizalomtól.

A visegrádi négyek és Kurz új Ausztriája, de a szomszédos országok is, köztük Horvátország, a balti államok vagy Románia egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés bevándorlást akarnak, és kiemelt helyet követelnek maguknak az asztalnál az EU jövőjéről folytatott vitákban.

Azonban egyelőre kérdés, hogy ki lesz a térség vezetője

– írta a Die Welt szerzője, hozzátéve, hogy a sajtóban sok a találgatás Bécs vezető szerepéről, amelyről viszont a visegrádiak hallani sem akarnak.

Fotó: Europress/AFP/SOOC/Aris Oikonomou

Orbán és Kurz gyakran beszél egymással telefonon, és úgy tudni, nagyon jól kijönnek egymással, de mindketten vezetni akarnak, és csak egyikük töltheti be a vezető tisztségét.

Ezért nem meglepő, hogy Orbán az október 23-i ünnepi beszédében különösen kemény hangot ütött meg, hogy túlharsogja az összes többi hangot a közép-európai porondon

– írta Boris Kálnoky, aki szerint a kormányfő sötét összeesküvés-elméleteket terjesztett beszédében, amivel átlépett egy határt.

A Brüsszellel folytatott összetűzésekben eddig jogi kérdésekről volt szó, az viszont messzemenően fikció, hogy Soros Görgy az állítólagos tervének értelmében az EU-val együtt Európa népeinek felhígítására tör – olvasható a német konzervatív lapban.

A Die Welt szerint Orbán Viktor retorikájával tudatosan a torzításra törekszik a leleplezés helyett, és kétséges, hogy ezzel a közép-, és kelet-európai EU-szkeptikusok vezetőjévé válhat.

(kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik