Közélet

Megszületett a nagy megegyezés a CEU-ról

A magyar állam kiegyezhet New Yorkkal, az egyetem állítja, most már abszolút megfelel a törvényeknek a működése.

“A CEU megfelel a lex CEU követelményeinek” – adott ki ilyen címmel közleményt a Közép-európai Egyetem kedden, miután írásuk szerint a magyar állam megegyezett az illetékes amerikai New York állammal. Azt írják, most már mindenben megfelel az egyetem a módosított felsőoktatási törvényben előírtaknak, ezért be is mutatja a vonatkozó, ezt igazoló dokumentumokat. Hozzátették:

A megállapodástervezet lehetővé tette, hogy a CEU lépéseket tegyen a New York államban folytatott oktatási tevékenység követelményének teljesítésére.

Ez a megállapodás szeptember 8-án született, a Bard College-dzsal kötötték meg, ami be van jegyezve az amerikai tagállam oktatási minisztériumánál. A két intézmény kuratóriuma is elfogadta a megállapodást, amit New York kormányzójának jogtanácsadója hivatalosan eljuttatott a magyar hatóságoknak. Azt “New York állam legmagasabb szintű felsőoktatási szervének képviselője is megerősítette a magyar kormánynak küldött levelében”.

Az aláírás óta a CEU saját létesítményekkel rendelkezik a Bard campusán. Kétoldalú diák- és oktatói csereprogramok is lesznek, a CEU tudósai és végzősei New Yorkban végezhetnek kutatásokat, részt vehetnek gyakorlati programokon. Így foglalják össze a történteket:

Röviden, a CEU teljes mértékben megfelel a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek.

Mivel eleget tettek kötelezettségeiknek, felszólítják a magyar kormányt, hogy írja alá a megállapodást, és küldje tovább az Országgyűlésnek jóváhagyásra. A ma elfogadott megfelelési idő meghosszabbítása szerintük ugyanis feleslegesen teszi ki még egy év jogbizonytalanságnak az egyetemet és a hazai tudományos közösséget.

Íme a teljes levél, amit New Yorkból Orbán Viktornak küldtek:

New York Állam Oktatási Minisztériuma, Oktatási Biztos

Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke részére
1357 Budapest, Pf. 6
Magyarország

2017. október 3.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Úgy értesültem, hogy Magyarország kormánya a Central European University (CEU) és a Bard College által 2017. szeptember 8-án oktatási tevékenység biztosítása tárgyában kötött egyetértési megállapodásról érdeklődött. A CEU és a Bard College is a New York Állam Régenseinek Tanácsánál van bejegyezve. New York Állam Oktatási Minisztériumának a Régensek Tanácsa által kinevezett biztosaként jogosult vagyok tájékoztatni Önt arról, hogy az egyetértési megállapodásban foglalt tevékenységek mindkét intézmény alapító okiratával összhangban vannak.

Bízunk benne, hogy ez az egyetértési megállapodás segíteni fogja a magyar kormány és New York állam közötti megállapodást.

Tisztelettel:
MaryEllen Elia
Biztos

Mi is ez a Bard College?

A Bard College egy kb. 150 éves amerikai felsőoktatási intézmény, aminek fő campusa New York városától cirka 120 kilométerre északra fekszik Annandale-on-Hudson településen. Az erdős-folyós-vidéki campuson közel 3000-en tanulnak, de a világ többi táján szétszórt campusokkal együtt ez a szám 5000. Annandale mellett New Yorkban, Bostonban, Kaliforniában, Németországban és Oroszországban is vannak campusaik, sok más intézménnyel – így most már a CEU-val is – együttműködnek.

(Kiemelt fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik