Közélet

Nekiesett az Amnesty vezetője Orbán világképének

Úgy tűnik, Magyarország egy harc közepén áll, és a harc Európa lelkéért megy. A harc egyik felén a transznacionális erők, liberális értelmiség, a nagy cégek, nagy szervezetek állnak. A másik oldalon a hagyományos, dolgozó keresztény ember áll, középen pedig a főként muszlim menekültek. A cél az, hogy az egyik oldal elvegye a másiktól azt, ami a legfontosabb: tradíciót, identitást. Legalábbis ez derül ki abból, amit Orbán Viktor miniszterlenök látszólag gondol a világról.

– mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára a Közép-Európai Egyetemen tartott előadásában. Shetty azért jött Budapestre, hogy az Orbán nevével eladott Új Patriotizmusról beszéljen, és a harcról, ami Orbn szerint Európában dúl.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Közben szerinte a valóság az, hogy egyre nő a megfigyelő, titkosszolgálati állam, egyre erősebb a rajtaütés a civil szférán és egyre keményebb az állam azokkal, akik segítségre szorulnának.

Semmi gond nincs azzal, ha valaki büszke az országára, de az új patriotizmus más. Ez nem nacionalizmus, hanem sovinizmus.

– mondta. A főtitkár szerint teljesen normális, hogy egy állam biztosítani akarja a határait, de Orbán Viktor szerint ennek része az is, hogy egy ország lakossága etnikailag homogén legyen.

Ez egy Rubik-kocka-elmélet a politikáról, ahol minden oldalnak ugyanolyan színűnek kell lennie. Ebben a felfogásban a hasonlóságra és a homogenitásra kell törekedni, mintha az lenne az érték

A főtitkár szerint durva kiforgatása a valóságnak, ha azt feltételezzük, hogy  az Európába érkező nyomorult menekültek szndékosan akarják destabilizálni Európát. Shetty a röszkei zavargásról is beszélt, ahol hangosbeszélő használata és kődoblás miatt gyanúsítottak meg menekülteket terrorizmussal. Szerinte a vád felháborító, Ahmed H. pedig a kormány bűnbakja lett. Egy olyan kormányé, amely sokat fektetett abba, hogy Ahmed H. bűnös legyen.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Shetty szerint az embereknek joga van ahhoz, hogy társuljanak és civil szervezeteket alapítsanak, amelyek pedig elengedhetetlenek egy ország egészséges működéséhez.

Egy erős állam elég magabiztos, hogy tolerálja az ellenkezést és hogy meghallgassa az ellenvéleményeket.

– mondta a főtitkár.

Orbán szerint itt két kultúra áll egymással szemben: a homogén keresztény kultúra és a homogén migráns kultúra. Ezt Orbánnak könnyű igazolnia, ahogy azt is, hogy ebből az utóbbi pusztítani akar. De az, hogy “migráns kultúra”, durva leegyszerűsítés és manipuláció, mert ilyen nem létezik. Ahogy egyébként a homogén magyar keresztény kultúra is leegyszerűsítés, hiszen Magyarország 13 különböző vallást ismer el, nem egyet.

A szolidaritás nem behódolás,

mondta Shetty, aki szerint a magyarok is képesek befogadni az idegeneket.

Szerinte felháborító, hogy Orbán Viktor bátorítja az erőszakot, miközben magyar falukban fenyegetik azokat, akik menekülteket akarnak befogadni.

Shetty szerint Orbán úgy teszi fel a kérdést, hogy az európaiaké marad-e Európa, vagy a magyaroké marad-e Magyarország. Pedig azt kellene inkább kérdezni, hogy olyan Magyarországon akarunk-e élni, ahol nincs ellenvélemény, a sajtót elnyomják, ahol megafonnal tiltakozni terrorizmus, ahol háború elől menekülő embereket konténerekbe zárnak a határon.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Szerinte két megoldás van: megadhatjuk magunkat a félelemnek, és az álproblémáknak, vagy az országok vezetői foglalkozhatnak inkább a valódi problémákkal, amelyek segítenek a magyaroknak például egészségügyi ellátáshoz jutni, vagy elszámoltatni a korruptakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik