Közélet

Weinstein végleg elbukott, ki lesz a következő?

Elárasztották az internetet a Weinstein üggyel kapcsolatos vallomások, napok óta ömlenek a hírességek nyilatkozai, akik korábban vele dolgoztak. Néhányan mély megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy Weinstein szexuálisan  zaklatta a színésznőket, mások viszont a vallomásáradat hatására maguk is felvállalják eddig rejtegetett titkaikat.
Meryl Streep is elítélte a színésznőket zaklató Harvey Weinsteint
A színésznő mellett több hollywoodi színész is reagált a filmmogul molesztálási ügyére.

A bomba a New York Times riportjával robbant, melyben Ashley Judd, illetve több híres színésznő meséli el több éves-évtizedes történeteit Weinsteinről. Mint kiderült, az érintett nők ezidáig csak egymás közt suttogtak arról, hogy Weinstein a szállodai szobájába invitálja, majd arra kéri őket, hogy masszírozzák meg meztelenül, vagy nézzék, ahogy fürdik. Volt, akinek konkrét ajánlatot tett: megígérte, hogy támogatja az előmenetelét, ha cserébe testi kontaktusba lép vele.

Hogy miért csak most jöttek elő ezek a sztorik a múltból?

A válasz egyszerű: a kor, amelyben történtek, abszolút megengedő és elnéző volt a főnök és beosztott közt lévő intim kapcsolattal, akkor is, ha ez a beosztott akarata ellenére, vagy kényszerből, esetleg zsarolás hatására történt. Nemcsak a szórakoztatóipart érinti, minden közegben és munkahelyen előfordultak olyan esetek, amikor valaki befolyásért, állásért, jobb vizsgaeredményért cserébe szexuális ellenszolgáltatást kért vagy akár követelt.

Bár a szereposztó dívány fogalma olyan mélyen beivódott a köztudatba, hogy szinte elfogadott ténynek számít, szerencsére úgy tűnik, lassan, de biztosan véget ér az az időszak, amikor ezeket a nyílt titkokat a szőnyeg alá lehet söpörni. Egyre többen gondolják felháborítónak, egyre többen minősítik zaklatásnak, hiszen valójában ez bőven kimeríti a szexuális zaklatás fogalmát.

Ahogy Lena Dunham is írta a Twitteren, egy nő nem jókedvében beszél az őt ért szexuális zaklatásról a nyilvánosság előtt. Elképesztő bátorság és erő kell hozzá, ezért minden tiszteletet megérdemel.

Az áldozatok körében gyakori, hogy magukat hibáztatják, illetve végtelenül szégyellik az esetet. Ezért lehetséges, hogy ez a rengeteg mocskos dolog csak évekkel a történtek után került napvilágra. Ha a környezet is győzködi az elszenvedőt, hogy ez normális, átlagos, mindannyian átéltek ilyesmit, és nem lehet mit tenni ellene, akkor igen nagy lelkierő kell a nyilvánosság elé tárni az elkövető bűneit.

Lena Dunham Fotó: WireImage/Noam Galai

Ashley Judd szerepvállalása azért fontos, mert segít kiirtani a köztudatból a szereposztó dívány létjogosultságát. Segít megértetni az emberekkel, attól, hogy valaki színészi babérokra tör, még nem írja alá saját testének áruba bocsájtását. Talán segít eljutni oda, hogy a szexuális bűntényekre ne csak legyintsenek az emberek. A másik ok, amiért az áldozatok eddig hallgattak, a félelem attól, hogy karrierjüknek végérvényesen befellegzett, ha bemártják Hollywood egyik legbefolyásosabb emberét.

Hogyan tudnék a lehető leggyorsabban kijutni a szobában, anélkül, hogy végleg elvágnám a lehetőségeimet Harvey Weinsteinnél?

– emlékszik vissza Ashley Judd.

Voltak, akik bátrabban léptek fel: Ambra Battilana olasz modell például gondolkodás nélkül kihívta a rendőrséget, amikor Weinsteint találkozóra hívta, hogy megbeszélje vele a karrierjét, majd megragadta a mellét, és megkérdezte, valódiak-e, majd benyúlt a szoknyája alá. A kollégák viszont eleinte hallgattak. Napokig csönd volt, a Weinsteinnel eddig szorosan együttműködő emberek nem nyilatkoztak. Weinstein többeket megkért, hogy segítsen neki, és  vegyen részt ártatlanságának bizonyításában. Senki sem akart segíteni, így a végén már levélben könyörgött munkatársainak.

Kérlek ne engedjétek, hogy kirúgjanak! Semmi mást nem kérek, csak a cég támogatását.

Mivel több nő is vádolta Weinsteint, egyértelműnek tűnt a bűnösség. A cég nyilatkozatot adott ki, a nyilvánosságra került tények után viszont lehetetlen volt tovább rejtegetni Weinstein bűneit. Miután kirúgták, úgy tűnik, a filmes mogul megbánta tettét, és bocsánatot kért áldozataitól. Más választása mondjuk nem volt, hiszen a teljes filmipar ellene fordult, így nehéz elhinni, hogy szavai őszinték. Hiába a bocsánatkérés, a zaklatás akkor is zaklatás marad. Ezekkel a szavakkal próbálta védeni magát:

Olyan korból jöttem, a ‘60-70-es évekből, ahol ez a viselkedés elfogadott volt. Azóta megtanultam, hogy ez nem kifogás, sem a munkahelyen, sem azon kívül. Elismerem, hogy rengeteg fájdalmat okoztam az embereknek, akikkel dolgoztam és bocsánatot kérek érte.

Emellett Weinstein beszámol arról, hogy terápiára jár, és dolgozik azon, hogy jobb emberré váljon. Hangsúlyozta azt is, hogy 5 millió dollárral támogat egy alapítványt. Szép gesztus, de annak fényében, hogy eleinte megpróbálta elkerülni a botrányt, kevésbé hiteles a hirtelen őszinteség és jó útra térés.

Úgy tűnik, a Harvey Weinstein ügye elindított valamit, ami lavinaként söpör végig Hollywoodon. Az eddig hallgató színészek sorra felszólalnak, és támogatásukat, tiszteletüket fejezik ki a zaklatást felvállaló nők iránt. Megszólalt Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Judi Dench, Julianne Moore, Brie Larson és még sokan mások.

Harvey Weinstein (balra) és Jennifer Lawrence
Fotó: Getty Images for GLAAD/Kevin Tachman

Lena Dunham egy hosszú cikket írt a New Your Times-nak, melyben kiáll a nők elleni erőszak és zaklatás ellen. Elmeséli, hogy pályafutása során sokszor kapott célzásokat, ajánlatokat, és sokszor érezte a férfiak uralmát a filmes szakmában, azonban mindvégig sikerült elkerülnie az erőszakot, amiért szerencsésnek tekinti magát.

Mr. Weinstein talán a legerősebb ember Hollywoodban, de korántsem az egyetlen ragadozó.  Hollywood egy olyan mikrokozmosz, ahol kimondatlanul minden nő aláírta a felhatalmazást zaklatásra. Nem fogadjuk el a szexuális bántalmazást, mint «öltözői csevegőtémát». Miért fülsiketítő a csend, ami a nők megalázását és traumatizálását övezi? Woody Allen, akinek a fogadott lánya állítja, hogy abuzálta, még mindig a legnagyobb filmcsillagokkal dolgozik. Roman Polanski, akinek egyre több megerőszakolt áldozata bukkan fel, még mindig a legjobb névnek számít. Szükség van arra, hogy jelezzük, nem fogadjuk el a hatalommal való visszaélést és a nők gyűlöletét, ami az egész mögött rejlik. Hollywood férfijai, miért mondjátok azt, hogy ez mind nagyon szomorú, de nem a ti problémátok? Ha csendben maradunk, azon az úton haladunk, ami ide vezetett. A zaj változást okoz. Beszéljünk hangosabban!

De sajnos nem mindenki gondolkodik így. Donna Karan a férfiak oldalára állt, és kijelentette, hogy a bántalmazott nők keresték maguknak a bajt, öltözködésükkel azt sugallták, hogy “kérik” az erőszakot. Úgy tűnik Danna Karan is “magának kereste a bajt”, ugyanis a fél Twitter fellázadt ellene, többek között Mia Farrow is elutasítja:

A kérdés csak az, hogy ki lesz a következő? Hiszen biztos, hogy nem Weinstein az egyetlen, aki visszaél a befolyásával Hollywoodban. Elképzelhető, hogy az eset hatására több színésznő kap bátorságot leleplezni a zaklatókat, és egyszer még oda is eljutunk, hogy akármilyen magas pozícióban ül valaki, nem tehet meg bármit büntetlenül.

Kiemelt kép: Getty Images/Todd Williamson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik