Közélet

Kemény csörtét vívott a kormányszóvivő a BBC-vel

Van Soros-terv? Miért hasonlít Soros sok ötlete a magyar kormányéra? Mi volt ez Őcsényben? Komoly kérdéseket kapott a kormányszóvivő.

Nick Thorpe, a BBC News budapesti tudósítója merészet vállalt, bemerészkedett a kormány barlangjába, hogy megérdeklődje Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, mi ez a Soros-terv, mi értelme ennek az egész demagóg nemzeti konzultációnak, ahol a kormány nem is állít, hanem kérdez, illetve mi végre bánunk úgy a menekültekkel, ahogy.

Először felmerült, miért támadja a kormány Soros Györgyöt, amire jött a válasz: politizál, pedig nincs rá felhatalmazása. Thorpe a nemzeti konzultációt sem értette, kérdezte is, minek ollóztak össze Soros-mondatokat a kormány részéről, ezeket tervnek beállítva. Kovács szerint pedig van terv, ráadásul már az uniós intézményekben is érződik ennek léte. Kovács szerint

A javaslatok együtt egy tervet adnak ki, és ezt lehet alkalmazni, ha van befolyás, Sorosnak pedig van befolyása az uniós vezetők között.

Thorpe egyébként felvetette, hogy Soros sok olyasmit mondott, amit a magyar kormány is mond (pl. a menekülteket közel otthonukhoz kell ellátni és kezelni a menekülést okozó konfliktusokat). Kovács szerint van némi hasonlóság valóban, de a tartalom különböző. Thorpe szerint nem kell konzultáció közpénzen, hisz a kormány már ismeri az emberek véleményét, többször megszondázta azt.

Kovács válasza szerint a politikában nem lehet pihenni, keresni kell a témákat és megerősítést. De a tudósító állította, ez nem konzultáció, csak megmondják az embereknek, mit kéne gondolniuk. Kovács persze tagadta ezt mondván ők csak a kormány álláspontját ismertetik. Ezután jött a beleszállós kérdés: a Soros-terv helyett nincs-e a magyar kormánynak terve, hogy megsértse a nemzetközi menekültügyi jogszabályokat és eltávolodjon az uniós értékektől. Mire Kovács:

Sajnálom, de ez nonszensz.

Thorpe nem adta fel, az őcsényi ügyet hozta fel, ahol megfenyegették a helyiek a jogosan itt tartózkodó menekülteket üdültetni akaró panziótulajt. Kovács szerint joguk van eldönteni, kik vannak a falujukban, és 2015-ben különben is láttak az emberek átjönni a határon 400 ezer menekültet. És persze a BBC akarja rossz színben feltüntetni a kormányt.

Végül szóba került Kovács Financial Timesnak tett nyilatkozata, amiben az európai értékek tiszteletben tartása is megemlítődött. Thorpe idézett a 2007-es Berlini Nyilatkozatból, ami a rasszizmust és az idegengyűlöletet is említi. Kovács szerint aláírtuk, egyetértünk vele. Thorpe erre közölte, ezzel az a probléma,

hogy a menekültellenes politikájuk egyszerre rasszista és idegengyűlölő.

Kovács visszakérdezett, hogy ez állítás vagy kérdés-e, mire Thorpe válaszolt, hogy kérdés. Erre Kovács: “Pedig úgy hangzott, mint egy állítás. És nem értünk vele egyet.”

(via Hvg.hu; Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik