Közélet

Az MSZP él és folytatja Botka munkáját

Molnár Gyula mindenkit megnyugtatott, aki aggódna a szocialistákért. MSZP-kormányfőjelölt nem lesz több.

Az MSZP él és folytatja azt a munkát, amit Botka László volt miniszterelnök-jelölt vezetésével megkezdett – jelentette ki a párt elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. Molnár Gyula az MSZP választmányának ülése után elmondta azt is, pártja politikai stratégiája nem változott:

a Tegyünk igazságot! című program egy markáns, világos, egyértelmű baloldali program.

Molnár közölte, megerősítették azt is, hogy a mostani szakaszban az MSZP nem állít saját miniszterelnök-jelöltet. Listavezető lesz, és dolgoznak azon, hogy a lehető legszélesebb együttműködésnek legyen egy civil kormányfőjelöltje. Az MSZP a mostani szakaszban nem támogatja egyetlen párt miniszterelnök-jelöltjét sem. A politikus jelezte azt is, tárgyalni fognak a demokratikus ellenzék pártjaival:

Tárgyalni fogunk, nem diktálni, hanem együttműködésről beszélni, hogy hogyan, miképpen lehet leváltani 2018-ban ezt a hatalmat.

Készen állnak az együttműködésre minden demokratikus politikai erővel, de “Horn Gyula pártja” nem tárgyal szélsőjobboldali pártokkal. Molnár megköszönte Botka munkáját is. Elmondta, a választmányi vitában szóba került, mi vezetett a miniszterelnök-jelölt lemondásához. A felmerült okok között említette, hogy hiányzott a partnerek fogadókészsége, hogy az MSZP-n belül belső bizonytalanság volt azzal kapcsolatban, helyes úton haladnak-e, illetve hogy a kormányfőjelölt nem volt képes korrekcióra.

Hozzátette, visszautasít minden olyan vádat, amely a nemzeti együttműködés rendszere részének tekinti akár az MSZP-t, akár bármelyik demokratikus ellenzéki pártot.

Mint elmondta, Hiller István választmányi elnök készíti elő a párt választási programját, amit november 18-án mutatnak be. Hozzátette, október 23-án szeretné bemutatni azt “a keretet”, ami alkalmas lehet arra, hogy a demokratikus ellenzéki oldalt összerendezze és a kormányváltást megvalósítsa. Az MSZP várhatóan decemberben “kampánynyitó kongresszust” tart. Molnár Gyula úgy fogalmazott:

vissza lehet térni mindenkinek a fészkére. A keselyűknek nem kell tovább keringeni fölöttünk.

Az MSZP kész arra, hogy visszaszerezze azok bizalmát, akik az elmúlt időszakban úgy érezték, a szocialista párt az együttműködés akadálya – közölte.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke közölte: a választmány ülésén döntő többségben voltak azok, akik széles körű együttműködést akarnak a demokratikus ellenzéki pártokkal. Elmondta azt is, nem lépett ki senki, nem mondott le senki. Hozzátette:

Az MSZP összezárt, innentől kezdve a választók, a választás, egy igazságos és boldogabb Magyarország megteremtése a cél.

Hiller szerint a választmány ülésén értelmes és kemény vita folyt. Míg az egyik oldalon az együttműködést szorgalmazók, a másikon azok álltak, akik szerint nem kell együttműködés, az MSZP egyedül induljon a választáson. Kitért arra is, hogy személyi kérdésekben az a hiteles és az az igaz, amit ő, illetve a pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető nyilatkozik.

Kérdésekre válaszolva Molnár Gyula elmondta, az együttműködés lehetőségéről az Együtt-tel, a Párbeszéddel, a Demokratikus Koalícióval és a Magyar Liberális Párttal tárgyalnak. Tudomásul vették, hogy az LMP és a Momentum kategorikusan visszautasította az MSZP kezdeményezését.

Kitért arra, hogy az LMP-nek és a Momentumnak is elküldik a választmány által szombaton elfogadott 12 pontot, ami az igazságos Magyarországról és a demokrácia minimumáról szól. Erről szakmai vitát ajánlanak a két pártnak.

A pártelnök közölte, a tárgyalások jelenlegi szakaszában nem vizsgálják, hogy választástechnikailag, politikailag hogyan lehet a piramis tetejét összerakni, az alját fogják most megépíteni. Ez a 106 egyéni körzetben való indulásról szóló egyeztetéseket jelenti. Jelenleg azt sem vizsgálják, hogy közös jelöltek vagy koordinált indulás legyen.

Ha ebben megállapodnak – folytatta – , akkor beszélhetnek arról, hogyan lehet tovább építkezni. Molnár jelezte, hogy ő közös lista felé vinné a tárgyalásokat, de elfogadja, hogy ha ezt mások, például Gyurcsány Ferenc DK-elnök elvetik. Hiller azt mondta, mindenben meg akarnak állapodni, amiben lehet. Szerinte “reális és elérhető”, hogy az egyéni választókörzetekben a demokratikus ellenzék pártjainak egy jelöltje legyen.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.