Közélet

Az Átlátszó Erdély újságírója kapta a Szegő-díjat

Díjazták az Abcúg és az NLCafé munkatársait is.

Jakab Villő Hanga kapta a 2017-es Szegő Tamás-díj fődíját. A határon túli újságíró Átlátszó Erdélyen publikált írásait díjazta a zsűri, különös tekintettel egy gyergyói gyújtogatásról szóló riportjára – közölte a díjat kiosztó alapítvány pénteken.

A második díjat Neuberger Eszter, az Abcúg munkatársa nyerte el, többek között egy Pannonhalmán tanuló roma diákkal készített interjújáért. Az NLCafé szerzője, Nádasi Eszter lett a harmadik, főként a ritka betegségekkel élők sorsának ábrázolásáért.

Kuratóriumi oklevelet kapott Juhász Dániel, a Népszava munkatársa a Heves megyei azbesztszennyezésről szóló riportjáért, Kiss Dániel a blogján közölt kelet-ukrajnai tudósításokért, Lukács Zoltán és Mucsi Attila a Rács FM börtönrádióban készült műsorukért, illetve Teczár Szilárd, a Magyar Narancsban megjelent könyvkritikájáért és interjújáért.

Különdíjat, Dr. Szegő Tamás Díj Alapítvány szerint egyfajta „ifjúsági életműdíjat” kapott a harmincadik életévét éppen az idén betöltő, már többször is Szegő-díjat nyerő Kovács Bálint, az Index munkatársa.

Az alapítványt „a jog és az élet útvesztőiben eltévedő embereken segítő” néhai jogász, újságíró, rádiós emlékére 1996-ban hozta léte özvegye és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Az elismerés évről évre azoknak a harminc év alatti újságíróknak jár, akik – az írott vagy az elektronikus média bármely területén – publikációikban kiállnak az az érdekeik érvényesítésére képtelenekért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik