Közélet

Új időszak köszönt be az egészségügyben november 1-jén

Hiba nélkül zajlott le az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) próbaidőszaka, a rendszerhez november 1-jével valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell – mondta az e-health koordinációért felelős miniszteri biztos szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Vartus Gergely elmondta, a rendszer március 15. és augusztus 15. közötti pilotidőszaka alatt nyolcvan intézményt vontak be, négyszázezer egészségügyi adat és négyszázezernél is több e-recept keletkezett.

Emlékeztetett, az EESZT országos kiterjesztése szeptember elején indult, és eddig 4722 háziorvos, 2705 gyógyszertár, 315 járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézmény kezdte meg a csatlakozást, tehát az egészségügyi szolgáltatók 75-80 százaléka.

Négy szó forradalmasítja a magyar egészségügyet
Hamarosan új korszak köszönt be az egészségügyben, az viszont kétséges, hogy a kitűzött novemberi időpontra betör-e a patikákba és a rendelőkbe a 21. század.

A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy az EESZT-hez a jövő év november 1-jével csatlakozniuk kell a magánszolgáltatóknak is, és az Országos Mentőszolgálat is akkortól “lép a rendszerbe”.

Vartus Gergely külön kitért az EESZT felhőalapú rendszer egyik fontos elemére, az e-receptre. Hangsúlyozta, hogy november 1-je után sem fog alapvetően változni a gyógyszerek patikai kiváltása, a papír alapú vények továbbra is használatban maradnak. Azonban – folytatta – bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papírvény nélkül is. Ehhez csak a személyi igazolványa és a TAJ-kártyája együttes felmutatására van szükség, vagy ha rendelkezik e-személyivel, akkor ez utóbbi dokumentumot elegendő a patikusnak bemutatnia.

Vartus Gergely hozzátette, a rendszer a november 1-je utáni és a pilotrendszerben született adatokkal töltődik fel, de további fejlesztésével az elmúlt öt év – intézményeknél meglévő – betegadatai is a felhőbe kerülnek majd.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár tavasszal úgy fogalmazott az EESZT bevezetése kapcsán, hogy új világ jön az egészségügyben. 

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik