Közélet

Megvonta a beteg DK-s tiszteletdíját a fideszes polgármester

Dunakeszi vezetőjének nem tetszett az orvosi igazolás, fel is kérdezték az ellenzéki politikust és orvosát.

Zárt ülésen döntött arról a dunakeszi önkormányzat, hogy megvonja Radnóti Henrik DK-s képviselő tiszteletdíját, mert nem jelent meg a július 27-i testületi ülésen, a polgármesternek pedig nem felelt meg az általa beadott orvosi igazolás. Erről Varga Zoltán Péter helyi jobbikos képviselő számolt be, vállalva a következményeit a zárt ülésen történtek nyilvánosságra hozatalával.

Utolsó pillanatban

Azt írta, Dióssi Csaba fideszes polgármester az utolsó pillanatban javasolta, hogy vegyék fel a zárt ülés napirendjére „Az SZMSZ értelmezése” tárgyú pontot, amiről írásos anyagot nem kaptak a képviselők, de a cím alapján egyszerű ügyre gondolva napirendre vették. Csak amikor a polgármester megnyitotta a szóban forgó napirendi pont tárgyalását, akkor kapták meg a képviselők fénymásolatban, hogy miről van szó.

Radnóti július 27-én egészségügyi okból hiányzott a testületi ülésről, amiről egy hónappal később adott be orvosi igazolást. Dióssi szerint ez nem volt egyértelmű, ezért az önkormányzat levélben kereste meg az orvost, és nyilatkozattételre kérte arra vonatkozóan, hogy kétséget kizáróan megállapítható volt-e, hogy az egészségi állapota kizárja az ülésen való megjelenést. Varga ezt úgy fordította le, hogy a polgármester úgy érezte: ha egy kamarai pecséttel ellátott orvosi igazolás nem felel meg neki, joga van az orvostól megkérdezni páciense legérzékenyebb adatait.

Az önkormányzat megkeresésére ráadásul még válaszolt is az orvos, és komoly, a képviselő egészségi állapotára és kezelésére vonatkozó adatokat adott ki, ami a jobbikos képviselő szerint súlyos etikai vétség. Elárulta azt is, hogy Radnóti személyesen nem jelent meg július 27-én vizsgálaton, de kezelés alatt állt, ami nem mond ellent az igazolásnak, amelyen az szerepel, hogy a DK-s politikus orvosi kezelés alatt állt július 27-én.

Felkérik a nyomozóhatóságot

Dióssi két határozati javaslatot terjesztett a testület el: az egyik, hogy elfogadják az igazolást, a másik szerint pedig felfüggesztik Radnóti aznapra vonatkozó tiszteletdíját, sőt, felkérik a jegyzőt, hogy a nyomozóhatóság felé tegye meg a szükséges jogi lépéseket az ügy tisztázása érdekében.

Varga szerint az ülésen a fideszes képviselők szabályosan vallatták Radnótit, embertelen és megalázó szituációba kényszerítve a DK-st, majd a közpénzen finanszírozott városi portál annyit írt, hogy a testület megvonta a képviselő tiszteletdíját, és felkérte a jegyzőt, hogy tegyen jogi lépéseket a nyomozóhatóság felé. Azt egyébként leszögezte: politikusként Radnóti nagyon távol áll tőle, de a történtek példázzák, milyen „aljasságokra” képes a kormánypárt az őket kritizálókkal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik