Közélet

Fideszes képviselő fiát nevezik ki pekingi nagykövetnek

Pesti Máté, Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő fia lesz az új pekingi nagykövetd – értesült a Magyar Nemzet. A magyar misszióvezetőkről kedd délután zárt ülésen döntött az Országgyűlés külügyi bizottsága és a lap úgy tudja, hogy a 12 tagból mindössze öten voltak jelen, még a testület elnöke, Németh Zsolt sem jelent meg.

A cserére azért van szükség, mert a jelenlegi nagykövet, a 2014-ben kinevezett Szilas Cecília gyermeket vár, és bár ő továbbra is vállalta volna a feladatot egy rövid szülési szabadság után, politikai oldalról nem kapott támogatást. Holott kinevezése óta javultak a magyar-kínai kapcsolatok. A lap szerint kinevezésében szerepe volt a komoly politikai tőkének: édesapja, Szilas András üzleti kapcsolatai révén kötődik Kínához, bár neve felmerült a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz köthető Egymásért Alapítványt övező botrányban is.

A Magyar Nemzet szerint Szilas jó kapcsolatot ápol Pesti Imrével, így fiának kinevezése jó alternatíva lehet a Szilas-család számára is. Pesti Máté ezen kívül végzett kínai tanulmányokat és rendelkezik külszolgálati tapasztalattal is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik