Közélet
dpatop - German chancellor Angela Merkel partakes in the opening of the project "Book Tower" at the Vogelsang hall in Stralsund, Germany, 8 September 2017. Some 1000 school children of the city read as many books as the tower of the Jakobi church is tall: 68 meters. That requires more than 7000 books, which will be read throughout the school year. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa

Merkelt megint paradicsomokkal üdvözölték

24.hu
24.hu

2017. 09. 08. 20:22

Ismét paradicsommal dobáltak Angela Merkel egy választási gyűlésén, a pénteki rendezvényen a német kancellárt szállító autót találták el.
Korábban a témában:

A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Wolgastban a helyi rendőrség tájékoztatása szerint nagyjából 150 ellentüntető jelent meg a Merkel vezette jobbközép CDU választási gyűlésének helyszínén. A rendezvényt eredetileg szabadtéren akarták megtartani, de a rossz idő miatt áthelyezték egy csarnokba, ahová az ellentüntetők nem tudtak bemenni. Így a bejáratnál gyülekeztek, sípolással és kiabálással fogadták a kancellár konvoját.

A többi között azt harsogták, hogy “Tűnj el!”, és megdobálták az autóját paradicsommal.

Két nappal korábban, Heidelbergben a CDU szabad téren tartott választási gyűlést, így akkor az ellentüntetők magát a kancellárt tudták megdobálni. Egy paradicsom el is találta.

A szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampány egyik jellegzetessége, hogy Angela Merkel választási gyűléseit ellentüntetők igyekeznek megzavarni – emelte ki egy pénteki elemzésében a Die Welt című lap. A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU más vezető politikusainak gyűlésein ilyesmi nemigen fordul elő.

A demonstrálók elsősorban a kancellár menekültpolitikáját bírálják, akcióik valószínűleg összehangoltak. A CDU Szászország tartományi szervezetének főtitkára, Michael Kretschmer a Die Weltnek elmondta: az is előfordul, hogy ellentüntetők gyűlésről-gyűlésre követik a kancellárt, ezt jelzi például, hogy a különböző helyszíneken ugyanazok az autók tűnnek fel.

A hangos tiltakozás CDU-s választási gyűléseken új jelenség Angela Merkel pártelnökségének 2000-ben kezdődött történetében. Korábban viszont mindennapos volt a heves összetűzés, a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas években a kampányok sokkal durvábbak voltak

– mondta a Die Weltnek Erwin Huber, a CSU korábbi elnöke.

German chancellor Angela Merkel buys Serbian plums and local tomatos from the vegetable salesman Hans-Christian Oehlckers at the Fruit trade "Oehlckers Daskow", at the market place in Barth, Germany, 8 September 2017. Photo: Stefan Sauer/dpa
Fotó: Europress

Rámutatott, hogy míg régen baloldaliak tüntettek a CDU/CSU ellen, most elsősorban a pártszövetségtől jobbra álló erők szimpatizánsai demonstrálnak.

Felidézte: Merkellel ellentétben más kancellárjelöltek nem egyszer felvették a kesztyűt. Például az 1980-ban indított kancellárjelölt, a CSU-s Franz Josef Strauss patkányoknak és a náci rezsim propagandaminisztere, Joseph Goebbels legjobb tanítványainak nevezte az ellentüntetőket, és beszédeit a testőrök által tartott esernyők védelmében kellett elmondania, hogy ne találják el a pódium felé hajított paradicsomok és tojások.

Helmut Kohl kancellár sem mindig finomkodott, és a kilencvenes évek elején egy rendezvényen a biztonsági embereknek kellett lefogniuk, mert neki akart rontani az ellentüntetőknek, akik megdobálták tojással.

Angela Merkel viszont általában nem reagál, legfeljebb néhány ironikus megjegyzést tesz, és a megszokottnál hangosabban beszél. Erwin Huber szerint ez megfelelő stratégia.

Merkel a visszafogott stílusával személyesen is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy sokáig nem fordultak elő ilyen jelenetek a választási kampányokban, így példakép funkciója is van, és nagyon negatív visszhangja lenne, ha elkezdene visszaszólogatni az ellentüntetőknek

– mondta a CSU-s politikus.

A Die Welt hozzátette: Merkel magatartását az is nagyban befolyásolta, hogy az NDK-ban, egy diktatúrában nőtt fel, így a legfontosabb értékek között tartja számon a szólás és a gyülekezés szabadságát. Több nyilatkozatában és interjújában ki is jelentette, hogy a tiltakozásokkal együtt kell élni, mert ez a demokrácia.

Szerdán a szászországi Torgauban, ahol különösen sok ellentüntető jelent meg gyűlésén, elmondta, hogy aznap hivatalában fogadta a venezuelai ellenzék képviselőit. Hozzátette: ők nagyon boldogok lennének, ha olyan szabadon fejezhetnék ki a véleményüket, mint a torgaui demonstrálók.

A kancellár pénteken, mecklenburg-elő-pomerániai kampánykörútjának strasburgi állomásán hírportálok beszámolói szerint élesen bírálta a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot a gyűlései megzavarása miatt. Mint mondta, megrendülve tapasztalja, hogy az AfD szerint sípolással és kiabálással elő lehet mozdítani Németország ügyeit.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.