Közélet

Flegmán, a titkokra nem figyelve újították fel a taskenti magyar követséget

Olyan követségi épületet bérel Magyarország az üzbég fővárosban, amibe simán bekukkanthat a bérlő. Akár a rendszerekbe is.

Egyre valószínűbb, hogy megfelelő védelem nélkül, idegen érdekeknek kiszolgáltatottan működik Magyarország üzbegisztáni, taskenti nagykövetsége – írja a Magyar Nemzet. A lap a most már LMP-s képviselő Demeter Mártára hivatkozik, aki közérdekű adatigényléssel megszerezte a 2016 februárjában nyitott nagykövetség bérleti szerződését.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium eszerint egy 50 és egy 249 négyzetméteres épületet bérel havi 6900 dollárért (1,77 millió forintért). A tavaly szeptemberi szerződéskötéskor azonban ezek az épületek még nem álltak használatra készen. Megállapodtak, hogy a bérbeadó helyi magánszemélyek 30 napon belül megfelelő állapotba hozzák az ingatlanokat.

Mivel egy nagykövetségről van szó, nem mindegy, ki mihez fér hozzá. Ennek fényében különösen durva, hogy a szerződés szerint a bérbeadó bármely berendezést és mérnöki hálózatot javíthat, cserélhet.

A tervezési dokumentáció magyar és orosz nyelven is elkészült, ezt a külügy is megerősítette. Mindezt Demeter így kommentálta:

Az épületet az üzbég tulajdonos a magyar állami igényeknek megfelelően úgy építette át, hogy megismerhette a teljes elektromos tervezési anyagát, a rejtjelezőberendezések működtetésére szolgáló helyiségeket, a biztonságtechnikai rendszert.

A képviselő ezért az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és az Információs Hivatalhoz fordult. A Nemzet már májusban írt arról, hogy a felújítás még bőven zajlott, amikor a diplomáciai személyzet beköltözött. Így akár az építőmunkások is hozzáférhettek a számítógépekhez.

A Vanyik-ügy

Az is érdekes volt, hogy a szerződést Szántó Péter nagykövet írta alá, akinek az ott megadott címe ugyanaz, mint az évek óta Üzbegisztánban tevékenykedő Vanyik Jánosnak. Vanyik 1995 óta látta el Magyarország helyi képviseletét a taskenti Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központon (MKKK) keresztül, ennek címére volt Szántó bejelentve.

A külügy tagadta a kapcsolatot, mondván a szervezet nem lát el állami feladatot, de protokolláris feladatokra kapott 13 millió forintot a moszkvai magyar nagykövetségtől. Ezt amúgy Íjgyártó István külügyi államtitkár írta Demeternek, aki a fenti megbízáskor még moszkvai nagykövet volt.

A Nemzet szerint ugyanakkor Vanyik már 2011-től részt vett a magyar-üzbég tárgyalásokon Szijjártó Péter miniszter mellett. Több helyen magyar vízumkiadó szervezetként is hivatkoznak az MKKK-ra, bár a külügy szerint csak tájékoztatást végzett a vízumok ügyében.

(Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Adbulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter (k) és Szántó Péter taskenti nagykövet (b) megnyitja Magyarország taskenti nagykövetségét Üzbegisztánban 2017. június 27-én.
MTI Fotó: KKM)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik