Közélet

A magyar demokráciáért is tüntetnek Brüsszelben

A Pulse of Europe mozgalom célja, hogy a politikai életben több figyelmet kapjon az európai egység.

Több száz embert várnak Brüsszel belvárosába vasárnap délután, ahol az egységes Európa mellett a magyar és lengyel demokrácia védelmében is felszólalnak a Pulse of Europe nevű európai mozgalom aktivistái – írja a Zoom.hu.

A portál megjegyzi: a civil mozgalomnak nem ez az első találkozója, de most először adnak hangot a budapesti és varsói kormány miatti aggodalmuknak.

A Pulse of Europe 23 európai országban van jelen, több százezer támogatója van. Honlapjukon azt írják, teljes egészében adományokból működnek, semmilyen támogatást nem kapnak politikai intézményektől vagy szervezetektől. Céljuk, hogy a politikai életben több figyelmet kapjon az európai egység, de egyben az Európai Unió hibáira is szeretnének rámutatni. A mozgalmat 2016-ban alapította két német ügyvéd, Daniel és Sabine Röder, akik barátaik közt és a közösségi oldalakon toboroztak új tagokat.

„A lengyel fejlemények és a magyarországi helyzet, valamint a közelgő német, cseh és osztrák választások is azt mutatják, hogy nem ülhetünk tétlenül. Álljunk ki Európa és a jogállamiság mellett, és mutassuk meg, hogy nem hagyjuk, hogy a nacionalizmus és a 19. századi ideológiák elpusztítsák a közös demokráciánkat” – áll a vasárnapi brüsszeli demonstráció Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik