Közélet

Észtországban lehet a honvédség baltikumi bázisa

A kormány döntése értelmében folytatódik a Magyar Honvédség baltikumi szerepvállalása, és Tallinn arra kérte Magyarországot, hogy az észtországi Amari legyen a bázisa a NATO-keretben megerősített légtérvédelemben részt vevő magyar kontingensnek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel pénteken telefonon, miután meglátogatta az észtországi Voruban szolgálatot teljesítő magyar lövész századot.

A NATO megerősített jelenléte keretében most szolgálatot teljesítő 124 fős magyar katonai kontingens kiküldése a Magyar Honvédség első észtországi szerepvállalása. A Visegrádi Négyek országai tavaly hozták meg a döntést, hogy idén egy-egy századdal, negyedéves váltásokban részt vesznek a baltikumi NATO-misszióban. A megerősített magyar lövész század hadgyakorlatokat és kiképzési feladatokat hajt végre – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter pénteken meglátogatta a kontingenst, és kifejezte a katonáknak a kormány megbecsülését a haza szolgálatáért, valamint megköszönte nekik, hogy elvállalták a missziót, amellyel újabb dicsőséget szereznek Magyarországnak.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik