Közélet

Apadozgat a Fidesz támogatottsága, a kanyarban sincs a többi párt

Megingathatatlannak tűnik a Fidesz vezetése, csak lassan kopogat 1-2 százalékokat a Publicus szerint.

A Nézőpont nemrég magabiztosan tett volna arra, hogy a Fidesz óriási, behozhatatlan fölénnyel nyerheti a választásokat, a Publicus Intézet vasárnapi kutatása is hasonlóakat mutat. Náluk ugyan folyamatosa lejtmenetben van az egykori jobbközép kormánypárt népszerűsége, de nagyon lassú a népszerűségvesztés.

Azt írják, júliushoz képest 1 százalékot bukott a most 24 százalékon álló Fidesz. Az MSZP változatlanul 13, a Jobbik pedig 10 százalékon áll a teljes lakosságon belül. Hozzá kell tenni, hogy a Publicus szerint magas a Fidesz-szavazók aktivitása.

A Jobbik-szavazóké azonban csökkent, ez nem jó hír Vona Gáboréknak, pláne ha hozzávesszük, hogy a párt egy éve nem képes 10-11 százalék fölé menni. A kicsik közül a teljes lakosság körében az LMP és a DK 3-3, a Momentum 2, az Együtt és a kétfarkúak 1-1 százalékon állnak. A Párbeszéd és a Liberálisok az 1 százalékot sem érik el.

A bizonytalanok aránya 38 százalék.

A politikusok népszerűségi listáján Orbán Viktor kormányfő is lassan csúszik lefelé: 1 pontos csökkenés után most 39 ponton áll. Ez januárhoz képest 10 százalékos zuhanás. Az MSZP kormányfőjelöltje, Botka László még nagyobbat, 3 pontot esett 36 pontra. Vona Gábor Jobbik-elnök két pontot vesztve 32 ponton áll. Gyurcsány Ferenc, a DK vezére pedig két pontot bukva 17 ponton van most.

A Publicus a felmérést a Vasárnapi Hírek megbízásából készítette 1003 fős reprezentatív mintán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik