Közélet

Már 9 milliárd forint lehet Pécs adóssága

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték Pécsen a város milliárdos adóssága miatt, ám mivel azt a szükséges hét képviselő helyett, csak hatan támogatták, nem tartották meg. Még úgy sem, hogy a fideszes vezetésű városban a Jobbiknak, az MSZP-nek és az Összefogás Pécsért Egyesületnek (ÖPE) 2-2 képviselői helye van, az LMP-nek és a DK-nak 1-1, valamint van egy független képviselő is, így tehát elvileg 9 aláírás is összegyűlhetett volna. A független jelöltet azonban – írja a Magyar Nemzet – még csak meg sem keresték.

Pedig a város súlyos adósságokkal küzd: májusban még 3,5 milliárd forintról szóltak a hírek, aztán júliusban Páva Zsolt polgármester már 5 milliárd forintot ismert el a Szabad Pécs nevű lapnak, viszont az egyik ellenzéki képviselő, Kővári János szerint mostanra akár 9 milliárd forint is lehet a hiány. Az ÖPE-s Kővári, aki korábban a Fidesz által támogatott parlamenti képviselőként dolgozott, volt az egyik olyan képviselő, aki nem támogatta a rendkívüli közgyűlés összehívását, ám most éppen ő kezdeményezi ugyanezt.

A városnak ráadásul úgy keletkezett ekkora hiánya, hogy néhány éve az állam már átvállalta Pécs 45 milliárd forintos adósságát. Ugyan az önkormányzat tagadja, hogy most csődközelben lenne, de a Szabad Pécs azt írja, hogy több intézmény, így a Pécsi Nemzeti Színház is már hónapok óta nem kapott támogatást a várostól, így a 2017/2018-as évadban a tervezettnél egy bemutatóval kevesebbet tudnak színpadra állítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik