Közélet

Szó sem volt arról, hogy Macron Magyarországra jön, de valamikor találkozhat Orbánnal

Nem volt szó arról, hogy Emmanuel Macron francia elnök mostani útján Magyarországra jönne, ugyanakkor még ebben az évben sor kerülhet egy újabb hivatalos találkozóra a V4-ek és Franciaország között; ennek időpontját még keresik, válaszolta az Origo kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A francia elnök előző nap háromnapos kelet- és közép-európai útra indult. Az úttal kapcsolatban a sajtóban megjelentek olyan állítások, hogy Macron szándékosan nem jön Budapestre. Erről azonban eredetileg sem volt szó, írta Havasi Bertalan.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte:

Nem volt olyan terv vagy megállapodás, hogy Emmanuel Macron idén augusztusban Magyarországra látogatna. Ugyanakkor júniusban, az EU-csúcstalálkozó előtt a visegrádi négyek miniszterelnökei – köztük Orbán Viktor – már megbeszélést folytattak a francia elnökkel. Itt merült fel annak lehetősége, hogy még ebben az évben tarthatnának egy újabb Franciaország-V4 hivatalos találkozót.

Azt még vizsgálják, hogy mikor lenne mindegyik félnek alkalmas időpont a találkozóra.

Emmanuel Macron szerdán Salzburgban tárgyalt az úgynevezett slavkovi hármas – Ausztria, Csehország és Szlovákia – kormányfőivel. A francia elnök csütörtökön Romániába és Bulgáriába utazik tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik