Közélet

Kitálal a rendszerről a kiábrándult jobboldali hivatalnok

Varga Zsolt saját bevallása szerint jobboldali, méghozzá a megrögzött fajtából. Az MDF somogyi elnöke is volt, 2006-ban lépett ki onnan, mert nem értett egyet Dávid Ibolyával. Onnan a Fidesz támogatója lett, 2010 után pozíciót is kapott a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

2011-től négy évig a somogyi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetőjeként, majd újabb két évig a társadalombiztosítási ás családtámogatási főosztály helyettes vezetőjeként dolgozott.

Innen saját kérésére, felmentéssel távozott, a Magyar Narancsnak pedig csalódottan mesélt a NER működéséről. Nem ilyen országot, nem ilyen vezetést képzelt el, a mindent átszövő korrupció, a törvények és a szakmaiság semmibevétele miatt döntött úgy, hogy nem hallgat tovább.

„A második Orbán-kormány megalakulása után tényleg azt hittem, valami jobb következik, mint korábban”, kezdte.

Úgy gondoltam, a kétharmados felhatalmazás olyan erő, melyet jól kihasználva létre lehet hozni egy valóban jól működő országot. Aztán szép lassan megtapasztaltam, hogy nem Magyarország a fontos, hanem a párt, a személyek, a klientúra, a támogatók. A többi nem számít. Főként a 2014-es választások óta van ez így.

Szerinte mára eljutott oda a rendszer, hogy politikai aktivistákkal töltik fel az állami szférát, nem a szakmaiság, hanem az elköteleződés számít, úgy látja, a megyei és járási kormányhivatalok több esetben afféle káderfoglalkoztatóként működnek, állást kapnak azok, akik a legtöbb kopogtatócédulát gyűjtik, hoz egy példát.

Volt olyan humánpolitikai munkatárs, aki korábban presszót vezetett, emeli ki.

Varga arról is beszél, hogy „a választások előtt például az egyik megyei kormányhivatalban egy, hogy is mondjam, nem szakmai alapon ott dolgozó a legutóbbi választások előtt simán lehívta a rendszerből a méltányossági nyugdíjban részesülők névsorát és adatait, s az aktivisták fel is keresték az érintetteket.”

A korábbi köztisztviselő szerint nemcsak jobboldali, hanem balos embereket is megkeresnek, folyamatos a duzzasztás az állami szférában. Akik – miután 2010-ben állást és egzisztenciát vesztettek – így újra pozícióba kerülnek, még lojálisabbak lesznek, hiszen már megtapasztalták, milyen érzés kívül lenni a rendszeren.

A somogyi nyugdíjbiztosítási igazgatóság korábbi első embere szerint ma a szakmai-képességbeli hiányosságok miatt tartanak a sajtótól, a nyilvánosság a rendszer legnagyobb ellensége.

sokan azért nem mernek csatlakozni egy-egy referendumhoz aláíróként, mert féltik az állásukat, pláne vidéken. Ahol egy hivatalban simán elhangzik a vezetők szájából, hogy senki sem írhatja alá az adott kezdeményezést, mert komoly következményei lesznek… Minél kisebb egy település, annál jobban kézben lehet tartani az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik