Közélet

Csak az egyház nem segít a transznemű gyerekeken Chilében

Csak az egyház nem segít a transznemű gyerekeken Chilében

Chile kőkeményen katolikus ország, a kormány mégis csodákat ért el. Már a nemváltást akarók gyerekek szavát is meghallják. Kivéve az egyházi iskolákat.

Monica Floresnek egy nyaralásról hazatérve volt pár kellemetlen perce a tisztviselőkkel, akik nem értették, hogy mehetett el egy fiúként regisztrált hatéves gyerekkel és térhetett vissza a kislánnyal. A fő gond az lett, hogy Flores gyermekének megváltoztatták a nemét hivatalosan, de ezt nem mindegyik hatóság veszi komolyan. Épp ezért a transznemű gyerekek szülei most előléptek az árnyékból Chilében – írja az NBC News.

A transznemű 13 éves Angela édesanyjával, Ximena Maturanával, nagyanyjával és dédanyjával santiagói otthonukban 2017. június 19-én. A férfinak született Angela a nemváltása után egy évvel is küzd a személyazonosságáért. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)

Ez nem kis vitákat szül az amúgy elég konzervatív országban, ami mindössze 13 éve engedélyezte a válást is. Végül egy bírói döntés lehetővé tette, hogy Flores kisfiából kislány legyen, minden dokumentumában megváltoztathatták a nevét. Ugyan konzervatív csoportok felhördültek emiatt, panaszt is benyújtottak a bíró ellen, de ezt ejtették a hatóságok. Luis Fernandez bíró azt mondta egy későbbi interjúban:

A lány esete megérintette a szívemet. Nem engedhettem neki, hogy továbbra is a rossz testben éljen a társadalom előtt.

A transznemű Selenna kártyázik társaival egy táncóra szünetében Santiagóban 2017. június 30-án. Selenna édesanyja, Evelyn Silva sokat küzdött azért, hogy a papíron még mindig fiúként létező lánynak iskolát találjon, de végül sikerült. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)

A forradalmat tehát nem lehet megállítani: már vagy öt esetben kérték szülők gyermekük nemének megváltoztatását az első eset óta. A középbal kormány is igyekszik mindennek elébe menni, az oktatási minisztérium például felszólította az iskolákat, hogy a választott nemük szerint kezeljék a gyerekeket és tegyenek meg mindent a szekálásuk ellen. A katolikus egyház és iskolái ellenállnak.

A transznemű lány Mathilda és Selenna részt vesznek a santiagói melegfelvonuláson 2017. július 1-én. A balközép kormány nagyobb elfogadást sürget a transzneműek, különösen a gyerekek elfogadásának ügyében. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)

Az országban közben törvényileg lehetővé vált, hogy felnőtt emberek nemet váltsanak hivatalosan (bár a gyerekek nemváltását nem tartja mindenki jó ötletnek, mondván az ő nemi identitásuk hirtelen meg tud változni a pubertással). Diszkrimináció elleni törvény is létezik már, és 2015 óta az azonos nemű párok is házasodhatnak. A legutóbbi santiagói melegfelvonuláson már gyerekek is voltak.

Luna ül santiagói otthonuk medencéjénél 2017. július 18-án. Luna neme miatt két évvel ezelőtt arra kényszerültek a szülei, hogy peres úton ismertessék el a gyerek nevét és a nemét, beleértve a születési anyakönyvi kivonatát is. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)

Ha még mindig nehéz lenne elképzelni, min mennek keresztül ezek a gyerekek, érdemes a 8 éves Selenna sztoriját elővenni. Ő mindig utálta a szülinapjait, mert mindig játékautót kapott. Ahogy Selenna mondta:

Talán nem vették észre. De én mindig lány voltam.

Luna játszik kutyájával santiagói otthonukban 2017. július 18-án. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)
Luna játékkoronája santiagói otthonukban 2017. július 18-án. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)
Monica Flores fésüli lányának, a transznemű Lunának a haját santiagói otthonukban 2017. július 18-án. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)
A hatéves Mathilda ugrál az ágyán santiagói otthonukban 2017. július 9-én. A fiúnak született Mathilda egy éve vallja lánynak magát, amit mind az osztálytársai, mind a tanárai elfogadtak. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)
Nemi identitással kapcsolatos kifejezések egy, a témáról szóló fórumon Santiagóban 2017. július 22-én. A chilei oktatási minisztérium májusban elrendelte, hogy az oktatási intézmények országosan védjék meg a diákok szexuális orientációját és nemi identitását, amire a katolikus iskolák viszont nem hajlandók. (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)
Transznemű gyerekek egy nemi identitásról szóló fórumon vesznek részt Santiagóban 2017. július 22-én.  (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)
Selenna zsiráfos jelmezben táncol társaival egy nemi identitásról szóló fórumon Santiagóban 2017. július 22-én.  (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)

Juan Carlos megöleli transznemű fiát, Valentint egy nemi identitással kapcsolatos fórumon Santiagóban 2017. augusztus 15-én.  (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)
Chihiro, a 10 éves transznemű fiú egy nemi identitással kapcsolatos fórumon Santiagóban 2017. augusztus 15-én.  (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)
A transznemű 8 éves Selenna  és a szintén transznemű 13 éves Josefa fellép a santiagói Transznemű Gyereknapon 2017. augusztus 19-én.  (Fotó:MTI/AP/Esteban Felix)

Kiemelt kép: MTI/AP/Esteban Felix

Olvasói sztorik