Közélet

Ekkora kormányzati túlsúllyal igazságtalan lesz a választás

Gyakorlatilag nem lehet fair választásokról beszélni annak fényében, hogy a média zömét plakátostul, újságostul a Fidesz uralja.

Szinte a teljes vidéki média a Fidesz-közeli vállalkozók kezében van, ahogy a plakátjaikkal is letarolták idén többször az országot. Ugyan tájékoztatónak nevezik ezeket a kampányokat, mint a Vona Gábor elleni telefonos kampányt is, de nyilvánvalóan politikaiak – derül ki az RTL Klub Híradójának riportjából.

Azt hiszem, nem lehet az a választás tisztességes, ahol az egyik fél, a kormány fél rengeteg pénzt költ el kampányra kormányzás helyett, a másik félnek, az ellenzéki félnek pedig nincsen módja ezekre válaszolni, ezekre a lejáratásokra.

Ezt az LMP-s Hadházy Ákos nyilatkozta a Híradónak. Szerinte az ellenzéknek sokkal kevesebb pénz áll rendelkezésre. A plakáttörvénybe sem került bele az LMP által óhajtott szigorítás, így a kormány elhelyezhet közterületen politikai jellegű plakátot. Ezt csak listaáron tehetik, kedvezményt csak magánszemély kaphat.

László Róbert, a Political Capital elemzője szerint a kampány mára folyamatos lett, még a választások között is. Mindez a megengedő jogszabályi környezet miatt van. Az ellenzék helyzete szerinte kilátástalan: a kormány kedvére kampányolhat közpénzből, korlátlanok a lehetőségeik az ellenzékkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik