Közélet

A jövő leírhatatlan, de Csányi Vilmos szerint ember lett az ellenség is

Röhej, hogy nagy háborútól nem kell tartani, de fegyverekre költünk, miközben az emberiség fele éhezik.

Csányi Vilmos az InfoRádióban azt mondta, csodálkozik, hogy a harmadik atombombát még nem dobták le. Ha visszatekintenénk a történelemben, bármelyik hadvezér, király bevetette volna ezt a fegyvert ellensége megsemmisítésére, mert nem tekintette hozzá hasonló embernek ellenségét.

Ma, és remélem, ez így is marad, másként gondolkozunk erről. Mindenkit embernek tartunk, és bár vannak fajgyűlölők, kisebb csoportokat ellenszenvesnek találók, de csak a mély rétegekben. Ma nincs olyan ország, amely politikai rendszere el tudná fogadni az atomfegyver bevetését. Amelyik ezzel fenyegetőzik, az kicsi és nem hiszem, hogy beveti, mert ő is tudja, hogy ráfizetne.

Csányi Vilmos szerint értékelni kell, hogy az emberi faj túljutott a pusztítási periódusán.Nem lett és reméli nem is lesz harmadik világháború.

Minél többen vagyunk, annál kisebb az esélye, hogy nagy háború törjön ki. Kis konfliktusok lesznek, vagy ahogy a klímaváltozás folyik, lesznek tengerrel elárasztott területek, embermilliókat kell majd elhelyezni, amiből lesznek problémák.

A menekültkérdés nem fekete-fehér, sőt, több szintje van. A személyes szint megoldásához a keresztényi morálnak megfelelő viselkedésre lehet szükség, a tömegesség miatt viszont bonyolult szervezésre, politikára.

Rendszerelméleti szempontból röhej, hogy van egy bolygó nyolcmilliárd emberrel, amelynek fele éhezik, és hülyeségekre, fegyverekre költik a pénzt, energiát – pedig a fegyverekkel nem lehet megváltoztatni a világ struktúráját, a helyi háborúk azonban iszonyú szenvedést okoznak annak a néhány millió embernek. A bolygó, illetve az emberiség nem rendelkezik olyan szabályozó lehetőségekkel, amelyekkel véget lehetne ennek vetni.

Csányi Vilmos abban bízik, hogy lesz annyi értelem az emberekben, hogy az atomtöltetek számának csökkentéséhez hasonlóan ezt is megoldják, ha évtizedek alatt is. Nem tehetnek mást.

A jövőt firtató kérdésre ugyanakkor azt mondta, nem hiszi, hogy arra van értelmes válasz, 200 éve sem lehetett volna a mai időkről a “számítógép”, a “mobiltelefon”, az “internet” szavak nélkül beszélni, márpedig ezek nélkül a mai világ érthetetlen, működésképtelen, minden összeomlana, az emberiség elpusztulna.

Melyik három szót kellene ismernünk az ötven évvel későbbi világ leírására? Fogalmam sincs. A mesterséges intelligencia fejlődésének közepén vagyunk, amely a legtöbb dolgunkat tisztességesen befolyásolja. Ebbe az irányba megy tovább a fejlődés, de felelőtlenség a részleteiről bármit is mondani.

Csányi Vilmos néhány napja nagyinterjút adott lapunknak is.

Csányi Vilmos: A magyar politika azon siránkozik, hogy egyre kevesebben vagyunk, én inkább azon, hogy egyre hülyébbek vagyunk
Hány ember kell egy Magyarországhoz? És egy emberiséghez? Nagyinterjú köpetről és közösségről, migrációról és fegyverbizniszről, páviánról és sakálról, szabadságról és nyomorról, Szent Istvánról és a cigányokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik